2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.54ed8bec106a.jpg]

Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen

Főoldal>Közélet>Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
Írta: Szerk.
2016. június 18. 00:03
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára

A Fidesz-KDNP javaslatára munkacsoport alakul a kispesti piacok felújításának előkészítésére, emellett a Bóbita Óvoda konyhájának felújítására és a Mézeskalács Óvoda csoportszoba bővítésére nyújt be pályázatot az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz - többek között ezekről döntöttek a képviselők legutóbbi ülésükön. Elfogadták Kispest lakáskoncepcióját is, bár az koncepciónak jóindulattal sem nevezhető.

Napirendre vette a testület Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok előterjesztését, a Kossuth téri és wekerlei piacok fejlesztési koncepciójáról szóló javaslatot; ez igencsak időszerű volt, mert Dódity hét hónapja nyújtotta azt be a városvezetésnek. A képviselő elmondta, az előterjesztéshez csatolt anyag 270 millió forintra becsüli a Kossuth téri, és 50 millió forintra a wekerlei piac felújításának költségeit.  Gajda Péter a wekerlei kispiacot szíve szerint kivette volna az előterjesztésből, mert, mint mondta, azt a munkát már megkezdte Somogyi Lászlóné. A wekerléért felelős MSZP-s tanácsnok azonban tanácstalan volt, amikor megkérdezték arról, eddig mit végzett. Azt kérte ugyanis a fideszes Dódity Gabriella Somogyinétől, hogy számoljon be arról, hogy eddig mit végzett. Sajnos az MSZP-s politikus nem tudott mit mondani, írásban ígért választ Dóditynak. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) wekerlei önkormányzati képviselő ragaszkodott ahhoz, hogy maradjon benne az előterjesztésben a kispiac is, így végül mindkét piac fejlesztési koncepciójának elkészítéséről döntött a testület.

 

Az államtitkárt sokkolta a kispesti óvodák állapota

 

Az ülésen Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) ismertette dr. Fónagy Jánossal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával folytatott egyeztetésről szóló beszámolóját. A találkozóra azért került sor, mert a képviselőt felkérte a testület, hogy folytasson tárgyalásokat annak érdekében, hogy az uniós pályázaton a Szőlőskert Református Óvoda és az önkormányzat által beadott Mézeskalács óvoda pályázata ne gyengítse egymást. Dódity Gabriella elmondta Fónagy János államtitkár úrnak, hogy a kispesti iskolák és óvodák 1-2 üdítő kivételtől eltekintve olyan leromlott állapotban vannak, hogy az önkormányzat külső forrás nélkül már nem tudja megoldani a felújításukat. Fónagy János államtitkár sajnálkozását fejezte ki, hogy Kispest önkormányzatának ilyen komoly költségvetési gondjai vannak, hiszen alig három évvel ezelőtt 1,8 milliárd forint adósságtól szabadította meg a kormány Kispestet. Az önkormányzatok adósságának átvállalását épp azért tartotta fontosnak a kormány, hogy azt követően teljes egészében a helyi fejlesztésekre tudjanak koncentrálni az önkormányzatok, tetemes hitelállomány, illetve az azután fizetendő, sok esetben akár százmilliós kiadást jelentő kamatterhek ne állják útját a helyi – többek között óvodai, iskolai fejlesztéseknek. Mint mondta, több olyan jó önkormányzati példát lát, amelyek azt igazolják, hogy ésszerű gazdálkodással, megfelelő karbantartással és tervezett intézményfelújítási programmal az önkormányzatok az intézményrendszerüket képesek jó szinten karbantartani – tolmácsolta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője Fónagy János államtitkár szavait.  Az államtitkár úr általánosságban azt is hozzátette, hogy a kormányzat egyes projekteket tud pályázati úton támogatni, de olyan nagyságrendben, mint amiről intézményfelújítási igényként Kispest esetében szó esett, sem nem méltányos, sem nem elvárható, hogy a kormány álljon helyt az önkormányzat helyett, hiszen az iskolák és óvodák felújítása az önkormányzatok feladata. Gajda erre azt felelte, Kispestnek nincsenek költségvetési gondjai. Dódity válaszában kitért arra, súlyos problémának látja, hogy múlt hónapban lesöpörték a javaslatát, amely szerint a fejlesztési tartalékból 80 millió forintot csoportosítsanak át az iskolák és óvodák legsürgetőbb felújításainak elvégzésére.

 

Az iskolaigazgatókat is aggasztja az iskolák állapota

 

Az LMP-s Ferenczi István önálló indítványában javasolta, hogy ne kerüljenek el az önkormányzatoktól az iskolák. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) reagálásképpen kiosztotta a képviselőknek a KLIK tankerületi igazgatójának levelét, amelyben hosszasan sorolja az iskolaigazgatók által összeállított, az önkormányzat által el nem végzett karbantartási és felújítási feladatokat. Idézte Gajda Péter szavait is az önkormányzat honlapjáról, amely szerint nem voltak a legjobb fenntartók. Gajda Péter (MSZP) polgármester válaszában hárított, elmondta, lehet ezt jobban is csinálni, és a levélben felsorolt hiányosságok valóságtartalmát is megkérdőjelezte csakúgy, mint frakcióvezetője, Fekete László. Gajda azt is állította, hogy a tankerületi igazgató egyetlen kispesti iskolában sem járt még soha. Dódity Gabriella válaszában hangsúlyozta, hogy ugyan már harmadszor hangzik el, de szeretné ismét felhívni a figyelmet arra, hogy a levél a kispesti iskolák igazgatói által összeírt hibalisták alapján készült. Lapunk megkérdezte a KLIK tankerületi igazgatóját. Dr. Varjúné dr. Fekete Ildikó visszautasította a polgármester állításait. Mint mondta, a legtöbb kispesti iskolában járt, számos délutáni és hétvégi rendezvényen volt jelen, amikor sort kerített az épületek bejárására is, az intézményvezetőkkel pedig napi kapcsolatban áll. -A polgármesternek címzett levélben foglaltak azt tükrözik, amit az iskolaigazgatók leírtak, én ahhoz sem hozzá nem tettem, sem el nem vettem belőle - fogalmazott Varjúné. Leszögezte: egy tankerület igazgatónak, aki a szakmai munka minőségéért felel, igenis kötelessége jelezni azokat az épültekkel kapcsolatos hiányosságokat, amelyek negatívan befolyásolhatják az oktatói munkát.  Hangsúlyozta, az igazgatók mellett a szülők is rendszeresen megkeresik az iskolákban tapasztalt problémákkal. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) annak adott hangot, nem érti, hogy ha Gajda és a baloldal szerint rendben vannak az iskolák, akkor szülőként miért kellett magának is többször részt vennie az osztálytermek kifestésében. Gajda Péter korábban kijelentette: miután átadják az iskolákat az államnak, az önkormányzat leáll a fejlesztésekkel. Erre Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) reagált az ülésen, azt mondta, egy önkormányzat – akárki legyen az iskolák működtetője –, nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon a kispestieknek szolgáltatást nyújtó intézményekkel; mint mondta, a minőségi szolgáltatás biztosítása a legfontosabb feladatunk továbbra is, főleg, ha gyerekekről van szó.

 

Kihagyták az LMP-t Gajdáék

 

Immár harmadszor futott neki az önkormányzat a Zoltán utcai Wekerlei Sporttelep pályázati kiírásának. Az önkormányzat tíz évre akarja bérbe adni a sportpályát, rossz nyelvek szerint a civilek helyett egy, a városvezetéshez közeli vállalkozásnak. Ékes Gábor képviselő (FIDESZ-KDNP) javasolta, hogy a kiírást módosítsák úgy, hogy még a bérbeadó engedélyével se lehessen sporttól eltérő célra használni a telepet, de nem fogadták el a javaslatát Gajdáék. A pályázat-előkészítő munkacsoportba szeretett volna bekerülni Ferenczi István LMP-s képviselő, de Gajdáék nem támogatták, helyette MSZP-s párttársukat, Somogyi Lászlónét vették be a bíráló munkacsoportba. Az augusztus 22-ig beadható pályázatokról a döntés-előkészítő munkacsoport javaslata alapján a képviselő-testület dönt, várhatóan a szeptemberi ülésén.

 

Emelték a bérleti díjakat

 

Arról is döntött a baloldali többségű, Gajda Péter vezette testület, hogy megemelik az Eötvös utcai pavilonsorban található üzlethelyiségek bérleti díját.

1 Hozzászólás
1.Gabi2016. június 20., hétfő 21:55:08
Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly is jeleztük, hogy gondok vannak...vajon lesz változás vagy várunk még pár balesetet?
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.