2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.bc556ec3222b.jpg]

Pünkösd

Főoldal>Kultúra>Pünkösd
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 12. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elérkeztünk a naptárban pünkösd ünnepéhez. Pünkösd hétfő munkaszüneti nappá nyilvánításával hosszú hétvégében van részünk, de tudjuk-e pontosan, mit ünneplünk ilyenkor? A kérdés megválaszolásában Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa segít nekünk.

Pünkösd ünnepe a húsvétot követő ötvenedik napra esik. Maga az ünnep elnevezése is innen ered, a görög pentekosztész szó magyarul ötvenet jelent. Pünkösdöt az Ószövetség is ünnepelte, részben aratási ünnepként, de főként azért, mert az egyiptomi kivonulást követő ötvenedik napon történt meg a Sinai hegyen a szövetségkötés, mikor Mózes átvette Istentől a törvényt. Ezen a napon fejeződik be a húsvéti idő.

 

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Ő a harmadik isteni személy, akit – ahogyan ez a hitvallásban is kifejeződik – az Atyával és a Fiúval együtt imádunk. A Szentlélekről nehéz megfogható módon beszélni, mégis az eljövetele, a jelenléte, a működése tetten érhető. A Biblia arról ír, hogy Jézus a lélek erejében indul el, tanít és tesz csodákat. Ez akkor is folytatódik, mikor már Jézus nincs közöttünk fogható módon, hiszen az egyház hirdeti az evangélium igazságát, és megszenteli az embereket. Hogy ezek ne csak emberi tettek legyenek, hanem olyanok, melyekben Isten kegyelme válik elérhetővé az ember számára, ahhoz kell a Szentlélek működése, mely pünkösddel kezdődik meg. Ezért is szokták úgy mondani, hogy pünkösd az egyház történelmi születésnapja. Azzal, hogy Péter kiáll Jeruzsálemben, és először tanít a nagy tömeg előtt, majd pünkösd napján háromezren megkeresztelkednek, elindul az egyház, mint közösség élete.

 

Míg a húsvéti időben a templomban a liturgikus szín a fehér, azaz az öröm szimbóluma, addig pünkösdkor piros színű miseruhát ölt a pap. A Szentlélek ugyanis lángnyelvekként jelent meg az apostolok feje fölött, és ezzel a piros színnel fejezi ki a szertartás a szentlélek jelenlétét az egyházban.

 

A keresztény ember életében pünkösd ünnepe tudatosítja és elmélyíti az egyháztagság fontosságát. Az egyháznak tagjaivá keresztségünk által válunk, és ami pünkösd napján elkezdődött Jeruzsálemben, annak folytatódni kell saját életünkben is. Feladatunk, hogy megismerjük a hitet, megéljük, és tanúságot tegyünk róla. Pünkösd ebben a szándékban való elmélyüléshez nyújt segítséget.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.