2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.9f8cfbead08d.jpg]

Szja-visszatérítés: aki érintett, ne felejtsen el nyilatkozni!

Főoldal>Közérdekű>Szja-visszatérítés: aki érintett, ne felejtsen el nyilatkozni!
 
Írta: Szerk.
2021. november 15. 11:15
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Ez minden idők legnagyobb, családoknak nyújtott adókedvezménye” – ezekkel a szavakkal jelentette be szeptemberben a kormány azt az intézkedést, amelynek köszönhetően a gyermeket nevelő szülők az átlagbér adótartamáig visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat jövő év elején. Az adóvisszatérítés automatikus, ugyanakkor azoknak, akiknek az adataik nem állnak a NAV rendelkezésére, december 31-ig ki kell tölteniük az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot. A dokumentumot eddig mintegy 140 ezren töltötték ki.

Az szja-visszatérítés minden 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1 millió 900 ezer embernek összesen 600 milliárd forintot fizet vissza. A NAV jövő év február 15-ig automatikusan kiutalja a pénzt azoknak a szülőknek, akiknek a jövedelméből év közben a munkáltató, kifizető levonja az szja-t, az ekhót. Azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámukat, a postai címüket.

 

Egyszerű és gyors ügymenet

 

Az adóhivatal azonban nem tudja minden érintett utaláshoz szükséges adatát, ezért ki kell tölteni az úgynevezett VISSZAADO-nyilatkozatot, amelyet elektronikusan vagy papír alapon, december 31-ig bezárólag lehet benyújtani a hivatalhoz. A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a meglévő adatokkal, így az az ügyfélkapus azonosítást követően néhány perc alatt átnézhető és kiegészíthető. Aki ezt a határidő lejártáig megtette, annak az adóhivatal kiszámolja az szja-visszatérítés, s az összeget február 15-ig kiutalja; a számítás megtekinthető és ellenőrizhető az eSZJA internetes felületen.

 

Azt ígérik, nem lesz fennakadás

 

Aki lekési a határidőt, az szja-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést. Az egyéni vállalkozók, őstermelők az adóbevallásban kérhetik az szja-visszatérítést; az adóhivatal számukra is elkészíti a bevallástervezetet, amely az említett eSZJA felületen online kiegészíthető és beküldhető. A NAV megkezdte az utaláshoz szükséges előkészületeket, így az informatikai rendszerek felkészítését is. Tájékoztatásuk szerint a határidőket tartani fogják; fennakadás nem lesz. Bővebb információk és az említett nyilatkozat a nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites webcímen található.

 

Egyre többen ajánlják fel adójuk 1 százalékát

 

A kormány döntése értelmében jövőre is számolhatnak az érintettek – civil és egyházi szervezetek – a családi adóvisszatérítés miatt kieső 1 százalékokkal. Ezt az összeget az állam költségvetési támogatásként visszapótolja, tekintve, hogy a felajánlás hatalmas segítséget jelent a koronavírus-járvány idején. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint idén 20,7 milliárd forintot – 10 százalékkal többet, mint az előző években – ajánlottak fel adójukból a magánszemélyek. Adójuk 1 százalékáról idén 2,3 millióan döntöttek, mintegy 140 ezerrel többen, mint tavaly.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.