2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.743bb2d31c30.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.9738068b59a7.jpg]

Terrortámadás az adventi vásáron

Főoldal>Közérdekű>Terrortámadás az adventi vásáron
 
Írta: Szerk.
2018. december 12. 11:30
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bekövetkezetett az, amitől mindenki tartott: terrortámadás történt a strasbourgi adventi vásáron, ahol három ember meghalt, tizenketten pedig megsebesültek kedd este egy lövöldözésben. Az elkövető, a 29 éves marokkói Cherif Chekatt szökésben van, a hírek szerint meglőtték a rendőrök menekülés közben.

Franciaország legismertebb, a város jelképének számító karácsonyi vására ellen hajtott végre terrortámadást kedd este egy marokkói férfi, aki három embert lelőtt és 12 embert megsebesített, közülük többen válságos állapotban fekszenek kórházban. Az elkövető, Cherif Chekatt nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Az S-kartonnal rendelkező, azaz potenciálisan terrorgyanús bűnözőként nyilvántartott marokkói férfi lakásában katonai felszereléseket és kézigránátot is találtak. A terrortámadás után kétszer is tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik meg is sebesítették a férfit. Chekatt ellen hajtóvadászat indult, bár feltételezik, hogy már nincs az országban, hiszen Strasbourg a német-francia határhoz közel fekszik, és a férfinek Németországban is lehetnek kapcsolatai.

A francia kormány magyarázkodik, egyrészt azért, mert ez a terrortámadás alapjaiban rengeti meg Emmanuel Macron bevándorláspolitikáját, másrészt példátlan kudarc a francia terrorellenes harcban. A francia belügyminisztérium szerint ugyanis nem biztos, hogy terrortámadás történt. Annak ellenére, hogy a szökésben lévő támadó ismert volt a rendőrség számára, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban. Pontosan tudták, hogy Franciaországban és Németországban is volt börtönben, tudták, hogy a börtönben radikalizálódott és azt is tudták, hogy szélsőséges iszlamista helyeket látogat. Így nem nagyon lehet másként magyarázni a terrortámadást.

A hírek szerint ő az elkövető, Cherif Chekatt

Fotó: Twitter

 

Salvini: a terroristákat meg kell állítani

- A terroristákat meg kell találni, megállítani, felszámolni Európában, minden törvényes eszközzel - nyilatkozta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes. A politikus kijelentette, imádkozik a strasbourgi áldozatokért, de az "imák már nem elegendőek". Megjegyezte, hogy a strasbourgi események után azoknak kell elgondolkodni, akik a "nyitott ajtók" politikáját vallják Európában. 
- Az én otthonomban csak az előtt tárjuk ki az ajtót, aki rendes ember. Aki erőszakot és pusztítást hoz magával, az iránt nem létezhet szánalom és könyörület" - jelentette ki. 
Matteo Salvini jelezte, hogy Olaszországban azonnal őrizetbe veszik, aki interneten a strasbourgi lövöldözést vagy ennek elkövetőjét élteti. A rendőrség "a legmodernebb eszközökkel pásztázza az internetet, azokat a hitványokat keresve, akik mások halálát ünneplik" - jelentette ki. 
Hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok továbbra is a lehető legnagyobb figyelmet fordítják a radikálizálódott emberekre, iszlám szélsőségesekre és feltételezett terroristákra. Bejelentette, hogy szerdán az olasz nemzetbiztonsági tanács is ülést tart és felülvizsgálja a közeledő karácsonyi ünnepek miatti intézkedéseket. 

 

Védik a hazai vásárokat is

- A magyar kormány továbbra is mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében és tovább védi a határokat - mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Bakondi György elmondta: több mint 300-an meghaltak és több mint 1500-an megsebesültek 2012 óta a muszlim illegális bevándorlók által elkövetett terrorcselekményekben.  

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az ünnepek közeledtével, a biztonság garantálása érdekében a rendőrség együttműködik a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és az önkormányzatokkal, fokozott rendőri jelenlét és megerősített járőrszolgálat van a nagyforgalmú helyszíneken, a nagyobb vásároknál pedig a járművek behajtását betonelemekkel akadályozzák.

 

Nincs magyar érintett

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje - közölte Szijjártó Péter tárcavezető - Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy Európa, az európai emberek visszakapják a biztonságukat. Jó lenne, ha egyszer egy olyan adventi időszakot élhetnénk meg, amikor nem kell Európában karácsonyi vásárokat bezárni különféle támadások miatt - jelentette ki Szijjártó Péter.

 

Fotók: origo.hu

Forrás: MTI., origo.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.