2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.4141a67e6754.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.98d942be936f.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.a5f9abe8537e.jpg]

Több odafigyelésre van szükség a kispesti gazdik részéről

Főoldal>Közérdekű>Több odafigyelésre van szükség a kispesti gazdik részéről
 
Írta: Szerk.
2021. április 27. 15:33
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A tapasztalatok azt mutatják, kerületünkben egyre szélesebb körben válnak alapvetővé a felelős állattartás írott és íratlan szabályai, azonban még mindig bőven van miben előbbre lépni. Cikkünkben a Kispesten leginkább aktuális, kutya- és macskatartással kapcsolatos aggályokat jártuk körül.

Az év elején több cikk is megjelent a brit sajtóban, melyek szerint idén egyfajta kutyajóléti válság következhet be a szigetországban, ahol a koronavírus-járvány megjelenését követően soha nem látott mértékben nőtt a kölykök iránti kereslet – és sajnos a kóbor kutyák száma is. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az újdonsült ebtulajdonosok egy részének lelkesedése amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan el is illan, ennek pedig sok ezer utcára tett kutya látja kárát. Ennek apropóján beszélgettünk Kruzslicz Annával, aki annak a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálatnak a vezetője, melynek önkéntes tagjai áldozatkész munkájukkal terelgetik a kerület kóbor állatainak sorsát.

 

 

Helyi sajátosságok

 

„Noha Nagy-Britanniában a felelős állattartás alapvetően jóval magasabb szinten van, mint hazánkban, az a tény, hogy a COVID-19 miatt megugrott a befogadások száma, kétségtelenül ronthat az ottani állatok sorsán. Persze az, hogy sokan felkészületlenül, nem megfontoltan vágnának bele az állattartásba, nem új keletű dolog. Éppen ezért minden felelős szervezet nagy figyelmet fordít arra, hogy kiszűrje a leginkább alkalmas gazdijelölteket a befogadásra váró állatok számára” – magyarázta.

 

Elmondható sajnos az is, hogy Magyarországon mind a mai napig milliós számban élnek kóbor állatok, melyek rengeteg munkát adnak a civil állatvédőknek, a menhelyeknek és a gyepmesteri telepeknek. Kruzslicz Anna szavai szerint ahhoz, hogy e helyzet változzon, a felelős állattartás térnyerésére, ezzel együtt pedig a nem kívánt szaporulatok csökkenésére van szükség.

Kispesten főképp az utóbbi okoz gondot: „A kóbor kutyák jelenléte a kerület sűrű beépítettsége miatt annyira nem jellemző, nem úgy, mint a nem kívánt szaporulatokból származó kölyköké. Sajnos még mindig sokan vannak, akik chip nélkül, oltatlanul tartják kutyáikat, hagyva őket kóborolni, mindent összevetve azonban azt tapasztaljuk, hogy növekszik azon gazdik száma, akik tisztában vannak a felelős állattartás szabályaival” – folytatta a szervezet vezetője.

 

Szökevények nyomában

 

Kérdésünkre, hogy milyen feladatok adják tagjaik számára a legtöbb munkát, elmondta: bár már nem napi szinten, de még mindig rendszeresen kell megtalálniuk kiszökött kutyákat; a legtöbb esetben a gazdik már közvetlenül a járőrszolgálatnak jelentik az eltűnést, ez pedig nagyban megkönnyíti az állatok hazajutását. Tagjaik gyakran találnak az utcán chip nélkül kóborló kutyákat is, melyekről lerí, hogy van gazdájuk. Az ilyen állatokat chippelés és a szükséges oltások beadását követően igyekeznek visszajuttatni a tulajdonosaiknak.

 

A legfontosabb e kutyák azonnali, biztonságos elhelyezése, s ha a tervekkel ellentétben az eredeti gazdit nem lelik fel, akkor az egyesület tagjai az új család megtalálásáig gondozzák az állatokat. Ez jelenti számukra a fő feladatot, ugyanis az ideiglenes befogadók száma igencsak csekély. A kutyák nagy része egyébként a gazdik figyelmetlenségét kihasználva szökik meg, de persze az is előfordul, hogy kerítésen tátongó lyukak vagy meghibásodott elektromos kapuk állnak az ebek utcára jutásának hátterében.

 

„Sok feladatot adnak a kijárós, illetve a vadon született kolóniákban élő macskák is. A kispesti közterületeken megjelenő macskák többsége előbbiek közé tartozó, gazdás cica, akik a szokásos portyázásaik során odaszoknak azokhoz a helyekhez, ahol élelmet kapnak. Ez sok gondot okoz, hiszen nem mindenki nézi jó szemmel a kijárós macskák ürülékét, szaporulatát a kertjében, ráadásul e cicák nagy számban pusztítják a védett madarak állományait is. Emiatt egyre többször van tudomásunk mérgezésekről vagy a macskákat ért fizikai bántalmazásokról – részletezte Kruzslicz Anna.

 

Ilyenkor fő az elővigyázatosság

 

Noha a kellemesen melengető tavaszi idő egyelőre várat magára, a háziállatoknak mindez aligha szegi kedvét, éppen ezért a járőrszolgálat vezetője azt tanácsolta olvasóinknak, hogy a tüzelési időszakban fokozottan figyeljenek oda az ivaros állatok védelmére, hiszen a kanok a fajfenntartási ösztöneik által vezérelve mindent megtesznek azért, hogy a tüzelő szukák közelébe juthassanak – és ez fordítva is igaz. „Az ivaros, tüzelő szuka kutyák gazdái kerüljék ilyenkor a futtatókat és a más, ivaros kanokkal történő találkozást. Most, tavasszal a külső élősködők elleni védelem is kiemelt fontosságú, így időszerű megkezdeni a kullancsok, bolhák, szúnyogok elleni védekezést” – tanácsolta.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.