2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren

Főoldal>Kultúra>Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 15. 12:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
100 évvel ezelőtt avatták fel Kispesten Kossuth Lajos szobrát. A kerek évforduló alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak kedd délután a kerületi Kossuth téren.

Ünnepi megemlékezést tartottak a Kossuth téren június 14-én abból az alkalomból, hogy Kossuth Lajos szobrát éppen 100 éve, 1911 júliusában avatták fel kerületünkben. A bronzszobor alkotója Hybl József helybéli fiatal művész volt, a talapzat készítője, Reckl Lajos kőfaragómester szintúgy. Kispesten mindig is különleges tisztelet övezte Kossuth Lajos alakját, hisz a szabadságharc leverése után sok ’48-as veterán telepedett itt le. Az ünnepi megemlékezésen sok más mellett ezek is szóba kerültek.

 

A megemlékezésen felszólalt többek között Varjú Vilma nyugdíjas tanárnő, akinek nagyapja, Varjú Kálmán, az 1903-ban alakult szoborépítő bizottság elnöke volt. A tanárnő a családi emlékeket felelevenítve mesélte el, hogyan zajlott az adománygyűjtés és a szoboravatás. Az ötlet, hogy szobrot állítanak Kossuthnak, 1901-ben fogalmazódott meg, és ettől kezdve 10 év alatt gyűlt össze rá a szükséges pénz, adakozásból, tombolajátékból, s nem utolsósorban a község közpénztárából. A szobor leleplezése akkoriban országos visszhangot kapott. A zászlós díszmenetet az Opera zenekara kísérte, képviseltette magát a magyar országgyűlés.

 

A tanárnő beszéde után vers és ének következett, majd a Bolyai János Általános Iskola 2. osztályosainak táncbemutatóját láthatták a kispesti ünneplők. Végezetül Gavlik István, a Kossuth Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva, hogy elsősorban a gyerekeket köszönti, akik ezeken az alkalmakon tanulják meg az emlékezés mikéntjét, mely a hazaszeretet szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

 

Varjú Vilma beszédében felidézte Dr. Pruzsinszky Pál református teológiai tanár 1911 júliusában, az avatási ceremónián megfogalmazott gondolatát: nem csak az a kis talapzat, melyen a szobor áll, ad biztos talajt Kossuth Lajosnak, hanem egy egész ország, aki hálával gondol rá és tetteire, melyeket hazájáért tett. Pruzsinszky gondolata, mint azt a keddi megemlékezés is mutatta, máig érvényes erejű.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.