2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

100 éves házak Kispesten

Főoldal>Kedvcsináló>100 éves házak Kispesten
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. április 13. 13:16
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Wekerle is csatlakozott ahhoz a fővárosi kezdeményezéshez, amely Budapest 100 éves házait kívánja bemutatni. A most következő hétvégén a főváros más kerületei mellett Kispestre is érdemes ellátogatni, és bekukkantani a régi épületekbe.

 

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program. Április 14-15-én a tavalyinál is több, idén 100 éves budapesti épület mutatkozik be az érdeklődők előtt.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

 

A programhoz Wekerletelep is csatlakozott, hiszen az 1909 és 1926 között épült munkástelep néhány jelentős középületét és számos lakóházát adták át 1912-ben. Az állami pénzből finanszírozott, több mint 1000 házból álló egykori munkáslakótelep az európai kertváros-építési mozgalom legjelentősebb magyarországi példája. A Wekerletelep esetében nem egy lakóház, hanem az immár műemléki jelentőségű területté nyilvánított, egyedülálló épületegyüttes és a helyi közösség nyitja meg „kapuit" az érdeklődők előtt.

 

Helyi lakosok, építészek vezetésével 2-3 órás túrákon lehet részt venni, mindkét napon 10 és 15 órakor, szombaton a rendőrkapitányság, a lovasrendőr laktanya és a Kós Károly iskola, vasárnap a rendőrkapitányság, a lovasrendőr laktanya és egy 12 lakásos társasház megtekintésével. A túrák a rendőrkapitányság bejárata elől indulnak. A sétákon előzetes regisztrációval lehet részt venni.

Találkozó: Kispesti Rendőrkapitányság, XIX. ker. Ady E. út 29.

 

1. Kispesti Rendőrkapitányság

A Schoditsch Lajos ésÉberling Béla által tervezett és nemrég felújított impozáns épület a Wekerletelep keleti kapuja. Megtekinthetők a rendőrkapitányság eredeti tervrajzai, Wekerle-térkép az 1912-ben épült házakkal, túra a légópincében stb.

 

2. Egykori lovasrendőr laktanya

A laktanyaépületből és istállóból álló együttes ma egy önkormányzati cég, a Közpark Kft. telephelye. Maga az épület igen megviselt állapotban van, de magán hordozza azokat a különleges homlokzati elemeket, amelyek alapján méltán gondoljuk, hogy szintén a Schoditsch Lajos és Éberling Béla építészpáros műve. Vegyen részt Ön is ebben a kutatómunkában, majd tekintse meg egy helyi képzőművész wekerlei ihletésű akvarelljeit, valamint a hatalmas padlásteret.

 

3. Kós Károly általános iskola

Wekerletelep  4 általános iskolájának egyike. A Vásárhelyi Dezső által tervezett iskolaépület mellett az oktatási tömb részei még a tornacsarnok, az óvoda, az igazgatói épület és a tanítói lakások. Szombati program: a 2011. évi wekerlei fotópályázat képei; az iskola egykori rajztanárának wekerlei témájú festményei; Somogyvári Rudolf, wekerlei operatőr-rendező Telepesek c. filmjének vetítése; kiállítás az iskola munkatársai által készített helytörténeti tananyagból, régi fotókból, tervrajzokból, dokumentumokból; délelőtt találkozás Kós Bélával, a névadó Kós Károly unokájával; délután diákok bemutatkozása.

 

4. Tipikus wekerlei társasház

A Palóczi Antal által tervezett, 12 lakásos társasház közössége vasárnap megnyitja a ház kapuit, és megmutatja az épületen megindult felújításokat, a közösen használt kertet, valamint lehetőség lesz egy felújított, tetőtér-beépítéses otthon, illetve egy eredeti állapotában megőrzött lakás megtekintésére is. Vessük együtt össze a telep 100 évvel ezelőtti építése idején, illetve ma készült fotókat a házról, a környékről.

 

Forrás: www.budapest100.hu

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.