2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

"A barna medve szőre"

Főoldal>Kultúra>"A barna medve szőre"
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. február 29. 13:37
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Ha valakivel ezek után Kispesten találkozom, az kérdezze meg tőlem, milyen színű a barna medve szőre. Ha erre azt válaszolom, hogy fekete, az azt jelenti, hogy még eszemnél vagyok.” Így búcsúzott február 25-én a KMO közönségétől Berecz András mesemondó.

Aki ott volt, tudja, egy közösen énekelt népdal szövegéből idézett a művész. Aki nem volt ott, felejthetetlen élményről maradt le. A népmeséket, anekdotákat mesélő, népdalt éneklő Berecz András másfél órára teljesen elvarázsolta a telt házas nagytermet.

 

Az előadás után a művész a mese és a felnőttek kapcsolatáról így nyilatkozott: „A mese eredetileg nem gyerek műfaj, hanem egyetemes, mindenkihez szól. Azért fontos, hogy felnőtt és gyermek is hallja, mert egy népnek a tempója, ízlése, világképe ott lappang bennük. A mesékben szinte legmagasabb állapotában lubickol a magyar nyelv, érdemes a benne való gyönyörködést már korán megkezdeni, helyes szórendet, eleven szavakat lehet megismerni belőle. Időszerű, hogy a gyermekeket megmerítsük a szép és pontos beszéd élményeiben, mert a pontos megfogalmazás pontos látást is ad. Egy nép nagyon gazdag, ha a kultúrájának örököse tud lenni. Ha ezt a népi tudást a magas kultúrába tudjuk emelni, az egyenesen maga a szellemi egészség. A fának is akkor van egészsége, ha gyökerétől az ágáig folyamatos a nedvkeringése, s bár a történeti csapások után sokszor megszaggatja a vérkeringést az élet, ha akarjuk, vissza is tud állni. Sietnünk kell vele.”

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.