2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

"A barna medve szőre"

Főoldal>Kultúra>"A barna medve szőre"
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. február 29. 13:37
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Ha valakivel ezek után Kispesten találkozom, az kérdezze meg tőlem, milyen színű a barna medve szőre. Ha erre azt válaszolom, hogy fekete, az azt jelenti, hogy még eszemnél vagyok.” Így búcsúzott február 25-én a KMO közönségétől Berecz András mesemondó.

Aki ott volt, tudja, egy közösen énekelt népdal szövegéből idézett a művész. Aki nem volt ott, felejthetetlen élményről maradt le. A népmeséket, anekdotákat mesélő, népdalt éneklő Berecz András másfél órára teljesen elvarázsolta a telt házas nagytermet.

 

Az előadás után a művész a mese és a felnőttek kapcsolatáról így nyilatkozott: „A mese eredetileg nem gyerek műfaj, hanem egyetemes, mindenkihez szól. Azért fontos, hogy felnőtt és gyermek is hallja, mert egy népnek a tempója, ízlése, világképe ott lappang bennük. A mesékben szinte legmagasabb állapotában lubickol a magyar nyelv, érdemes a benne való gyönyörködést már korán megkezdeni, helyes szórendet, eleven szavakat lehet megismerni belőle. Időszerű, hogy a gyermekeket megmerítsük a szép és pontos beszéd élményeiben, mert a pontos megfogalmazás pontos látást is ad. Egy nép nagyon gazdag, ha a kultúrájának örököse tud lenni. Ha ezt a népi tudást a magas kultúrába tudjuk emelni, az egyenesen maga a szellemi egészség. A fának is akkor van egészsége, ha gyökerétől az ágáig folyamatos a nedvkeringése, s bár a történeti csapások után sokszor megszaggatja a vérkeringést az élet, ha akarjuk, vissza is tud állni. Sietnünk kell vele.”

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.