2019. január 17., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A következő négy évben is kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok

Főoldal>Közérdekű>A következő négy évben is kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok
 
Írta: Szerk.
2018. február 06. 11:52
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nemcsak 2017-ben örülhettek prémiumnak a nyugdíjasok, hanem az előttünk álló négy év mindegyikében megkapják majd a rendes nyugdíjon felüli részt. A kormány megtartotta a nyugdíjasoknak tett korábbi ígéretét, sőt messze felül is múlta azt, hiszen most több mint egyhavi nyugdíj értékével van több a nyugdíjasok zsebében, mint 2010-ben.

Beérett a kormány gazdaságpolitikájának a gyümölcse. Nem hitelből, nem külföldi kölcsönökből, hanem a magyar emberek munkájából, a magyar gazdaság teljesítményéből tudják a nyugdíjak legalább 3 százalékos emelését garantálni.

 

A hatályos szabályok szerint akkor jár prémium, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot az adott évben.Az előző évben teljesült a növekedésre vonatkozó feltétel, a kormány szerint 4,1 százalék volt a GDP. Ezért az arra jogosult időseknek ki is fizették a prémiumot év végén. Maximum 12 ezer forint járt prémiumként, összességében az emeléssel együtt 23-24 ezer forint is érkezhetett év vége előtt a nyugdíjasoknak. Prémiumot pedig várhatóan idén is fizetnek, sőt, a követező években is. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint 2018-ban a gazdaság 4,3 százalékkal bővülhet. Majd a rákövetkező években is 3,5 százalék felett lehet a növekedés.

 

A kormány szerint így alakul a GDP: 

2019: 3,8 százalék

2020: 3,7 százalék

2021: 3,6 százalék

 

A fontos kormányzati lépések között nem árt megemlíteni az 55 év felettiek foglalkoztatását segítő munkahelyvédelmi akciótervet, ami nagyban befolyásolja a későbbi nyugdíj összegét. Hiszen nem mindegy, hogy az utolsó munkában töltött években ki mennyit keres. Tíz nyugdíj előtt álló munkavállalóból már hétnél igénybe veszik a kedvezményt, így ők magasabb nyugdíjra számíthatnak. Az elmúlt években összességében 183 milliárd forintot fordítottak erre az ösztönző programra.

 

A nyugdíjba vonulók a korábbi fizetésüknek nagyobb arányát kapják meg most, mint a szocialista kormányok idején. A szocialista kormányzás mélypontján 54 százalék volt az az összeg, amelyre valaki nyugdíjként számíthatott a fizetéséhez képest. Mára ez az arány 67 százalékra emelkedett.

 

Az év végi nyugdíj-kiegészítés, nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány után januártól 3 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal növekedtek a nyugdíjak. Ezzel az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet. A nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit. Ezekből a számokból is látszik, hogy a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét.

 

A nyugdíjasok életére kedvező intézkedések között említhető még az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a rezsicsökkentés, a gyógyszerek árának folyamatos csökkentése, az Erzsébet program üdülési lehetőségei, valamint a házi gondozás kiterjesztése is.

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.