2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A következő négy évben is kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok

Főoldal>Közérdekű>A következő négy évben is kaphatnak prémiumot a nyugdíjasok
 
Írta: Szerk.
2018. február 06. 11:52
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nemcsak 2017-ben örülhettek prémiumnak a nyugdíjasok, hanem az előttünk álló négy év mindegyikében megkapják majd a rendes nyugdíjon felüli részt. A kormány megtartotta a nyugdíjasoknak tett korábbi ígéretét, sőt messze felül is múlta azt, hiszen most több mint egyhavi nyugdíj értékével van több a nyugdíjasok zsebében, mint 2010-ben.

Beérett a kormány gazdaságpolitikájának a gyümölcse. Nem hitelből, nem külföldi kölcsönökből, hanem a magyar emberek munkájából, a magyar gazdaság teljesítményéből tudják a nyugdíjak legalább 3 százalékos emelését garantálni.

 

A hatályos szabályok szerint akkor jár prémium, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot az adott évben.Az előző évben teljesült a növekedésre vonatkozó feltétel, a kormány szerint 4,1 százalék volt a GDP. Ezért az arra jogosult időseknek ki is fizették a prémiumot év végén. Maximum 12 ezer forint járt prémiumként, összességében az emeléssel együtt 23-24 ezer forint is érkezhetett év vége előtt a nyugdíjasoknak. Prémiumot pedig várhatóan idén is fizetnek, sőt, a követező években is. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint 2018-ban a gazdaság 4,3 százalékkal bővülhet. Majd a rákövetkező években is 3,5 százalék felett lehet a növekedés.

 

A kormány szerint így alakul a GDP: 

2019: 3,8 százalék

2020: 3,7 százalék

2021: 3,6 százalék

 

A fontos kormányzati lépések között nem árt megemlíteni az 55 év felettiek foglalkoztatását segítő munkahelyvédelmi akciótervet, ami nagyban befolyásolja a későbbi nyugdíj összegét. Hiszen nem mindegy, hogy az utolsó munkában töltött években ki mennyit keres. Tíz nyugdíj előtt álló munkavállalóból már hétnél igénybe veszik a kedvezményt, így ők magasabb nyugdíjra számíthatnak. Az elmúlt években összességében 183 milliárd forintot fordítottak erre az ösztönző programra.

 

A nyugdíjba vonulók a korábbi fizetésüknek nagyobb arányát kapják meg most, mint a szocialista kormányok idején. A szocialista kormányzás mélypontján 54 százalék volt az az összeg, amelyre valaki nyugdíjként számíthatott a fizetéséhez képest. Mára ez az arány 67 százalékra emelkedett.

 

Az év végi nyugdíj-kiegészítés, nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány után januártól 3 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal növekedtek a nyugdíjak. Ezzel az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet. A nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit. Ezekből a számokból is látszik, hogy a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét.

 

A nyugdíjasok életére kedvező intézkedések között említhető még az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a rezsicsökkentés, a gyógyszerek árának folyamatos csökkentése, az Erzsébet program üdülési lehetőségei, valamint a házi gondozás kiterjesztése is.

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.