2019. augusztus 26., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A nemzeti összetartozásra emlékezett a kispesti polgári oldal

Főoldal>Közülünk>A nemzeti összetartozásra emlékezett a kispesti polgári oldal
 
Írta: Szerk.
2019. június 05. 10:38
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Közösen emlékezett meg a kispesti polgári oldal, a Fidesz és a KDNP kispesti szervezete, a Kispesti Társaskör, valamint a Wekerlei Polgári Egyesület a 99 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumra és elszakított magyar testvéreinkre a nemzeti összetartozás napján, a Kispesti Országzászlónál. Dódity Gabriella, a Kispesti Fidesz elnöke beszédében az összetartozást, a keresztény kultúránk és hagyományaink megtartó erejét hangsúlyozta, majd a helyi szervezetek elhelyezték az emlékezés virágait az Országzászlónál.

– Együtt emlékezünk erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, felvidéki és valamennyi határon túl rekedt magyar testvérünkre, akiknek életét a békediktátum derékba törte. Közösen üzenjük nekik: bár az országhatárt átrajzolták, de gyökereiket nem téphetik ki. Összetartozunk – hangsúlyozta beszédében Dódity Gabriella, miután az emlékezők elénekelték a Himnuszt a 301. sz. Kazinczy Ferenc Cserkészcsapattal közösen, majd a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett wekerlei költő, Juhos-Kiss János elszavalta József Attila Nem, nem soha! című versét.

 

 

Dódity Gabriella beszédében arra is kitért, hogy 2010-ben a polgári-keresztény kormány közel egy évszázados adósságot törlesztett és gyógyírt adott az 1920-as sebekre, amikor megalkotta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt. Mint mondta, az az a törvény, amely a magyarság egyik legnagyobb tragédiájára emlékezve kimondja, országhatároktól függetlenül, azokon átívelő, láthatatlan kapoccsal egybeláncolva, összetartozunk.

 

A képre kattintva tekintse meg galériánkat.

 

– Miközben határon túlra rekedt testvéreinkre és sokfelé szakított magyar nemzetünkre emlékezünk, látjuk azt is, Európa valamennyi országának is ezt kellene tennie – hangsúlyozta. – Nemcsak számunkra, hanem a kontinens egésze számára is a nemzeti összetartozás, hagyományaink ápolása, keresztény kultúránk védelme minden eddiginél fontosabbá kellene, hogy váljon.

 

Emlékeztetett, hogy a forrongó Európa egyes részein visszavonhatatlan változások indultak meg a kultúrák keveredésével. Mint mondta, valóban fontos, hogy befogadók legyünk más nemzetek és kultúrák irányába, de csak addig, amíg a sajátunkat nem veszélyeztetjük vele. Ezzel szemben Európa nyugati részén számos helyen háttérbe szorul az évezredes keresztény kultúránk és alázattal fejet hajt. – Vészharangot kell kongatnunk.

Nekünk nincs más lehetőségünk, minthogy gyökereinket megtartva, keresztény kultúránkat ápolva óvjuk és őrizzük a magyarságot – hangsúlyozta.

 

OLVASTA MÁR?

Az össznemzeti érdeket kell néznie minden magyarnak

 

Trianon tragédiája

Egy híján 100 éve, 1920. június 4-én, 16 óra 32 perckor írták alá Franciaországban, a versaillesi Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút Magyarország számára lezáró békediktátumot, amely a súlyos jóvátételi kötelezettség és korlátozások mellett elszakította Magyarországtól területének és lakosságának mintegy kétharmadát: a – Horvátországgal együtt – 320 ezer négyzetkilométer területű, húszmillió lakost számláló középhatalomból egy 93 ezer négyzetkilométeres, hétmillió lakosú kisállam lett Magyarországból. Az elcsatolt területeken több mint 3 millió magyar ember élt, akik az etnikai határokat figyelembe nem vevő békediktátum következtében kisebbségbe, idegen államok fennhatósága alá kerültek a saját földjükön. Románia megkapta Erdélyt és a Partiumot, Csehszlovákia a Felvidéket és Kárpátalját, az újonnan létrejövő délszláv állam a Délvidéket és a Muravidéket, Ausztria pedig az Őrvidéket. Az elcsatolt területek nagysága meghaladta a 232 ezer négyzetkilométert.

 

A béke minden más szempontból is gúzsba kötötte az országot, miután a háború egyik felelőseként tetemes jóvátételt szabott ki Magyarországra, hadseregét 35 000 főben határozta meg, és számos egyéb gazdasági és katonai kérdés kapcsán sértette a vesztes állam szuverenitását.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.