2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Átláthatatlan a kispesti önkormányzati lakásállomány

Főoldal>Közélet>Átláthatatlan a kispesti önkormányzati lakásállomány
 
Írta: Szerk.
2018. november 28. 11:50
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Káosz és titkolózás körvonalazódik az önkormányzati lakások körül. A Fidesz-KDNP frakció arra lett volna kíváncsi, hány lakása van az önkormányzatnak, és abból mennyi áll üresen. De hiába kérték a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzattól az adatokat, nem jártak sikerrel.

Hónapok óta nem sikerült az önkormányzatnak pontos, és átlátható tájékoztatást adnia az önkormányzati lakásállomány kapcsán. Pedig a Fidesz-KDNP frakció több tagja is kikérte az önkormányzattól az adatokat, de átfogó, részletes tájékoztatást nem kapott senki.

 

A kerületi önkormányzati lakások azután kerültek a figyelem középpontjába, hogy a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat ismét elutasította egy autista, súlyos betegségben szenvedő fiú édesanyjának kérelmét, holott kiderült: van üresen álló lakás. Erről az RTL Klub számolt be elsőként, akik beszéltek azzal a gondnokkal, aki egy lépcsőházon belül kettőt is mutatott a stábnak. Az egyik egy évek óta üresen álló lakás, amelynek ablakait annak átvétele előtt már kicseréltette a tulajdonos, aki végül eltűnt, és be sem költözött. Az önkormányzat vagyonkezelője küldözgeti a fizetési felszólításokat 3-4 éve, a lakás pedig üresen áll; még ha jogi folyamatok is vannak a háttérben, az évek óta kallódó lakás módfelett érdekes. A másik üres ingatlanból pedig hónapokkal ezelőtt költözött ki a bérlője, és a gondnok szerint minden bizonnyal kiadható állapotban van, hiszen azt már nézegette is valaki – hogy ki és miért, arra a gondnok nem tudott választ adni.

 

Nem stimmeltek a számok, de nem adták ki a listát

Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) képviselő és Fekete Márk (Fidesz-KDNP), a Szociális és Lakásügyi Bizottság tagja is megpróbált a kérdésnek utánajárni, mivel a legutóbbi eset kapcsán több érdekes, és egymásnak némileg ellentmondó információ is napvilágot látott. Eleve furcsának találták azt, hogy Gajda Péter 458 lakásról beszélt az RTL Klubnak küldött levelében, miközben az önkormányzat által készített lakáskoncepcióban szereplő korábbi adatok szerint csaknem 800 lakása volt az önkormányzatnak. A 2016-os Lakáskoncepció 781 ingatlant említ, beleértve a komfortos, félkomfortos, összkomfortos és komfort nélkülieket is, valamint 11 szükséglakás és 28 bontandó lakásról ír, vagyis csaknem 250 lakás sorsa jelenleg ismeretlen. Miközben kiderült például az is, hogy van olyan lakás, amelyik 7 évig állt üresen az állapota miatt, de nem újították fel, végül az eladás mellett döntöttek. Holott a lakás minden bizonnyal óriási segítség lenne akár egy többgyermekes családnak is, de mindenképpen beköltözhetett volna aközül a 11 család közül valaki, akinek Gajda Péter tájékoztatása szerint soron kívüli igénye van bent az önkormányzatnál. Gajda Péter egyébként az eset után az ATV-ben már csak 450 lakásról beszélt, és azt mondta, hogy évente 10-15 lakást tudnak megpályáztatni. Csak az nem derült ki, hogy kinek, mert szociális lakáspályázat nem volt minden évben, a soron kívüli igények pedig gyűlnek nála, miközben sokakat elutasítanak.

 

Segítség helyett eladják a lakásokat?

Az önkormányzati lakásszám egyébként régóta téma a képviselő-testületi üléseken is. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok korábban közösségi oldalán mutatott be néhány ingatlant, amelyeket az önkormányzat, pontosabban a jelenleg Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő vezette VAMÜSZ hagyott a végletekig lepusztulni. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy a bérlők lakják le, és hagyják hátra olyan állapotban az ingatlanokat. A kérdés már csak az, hogy a VAMÜSZ bérleményellenőrei mivel foglalkoznak, ha nem azzal, hogy ellenőrizzék a lakások állapotát? Hogyan fordulhat elő, hogy a bérlők ennyire lelakják a lakásokat? Látva néhány helyet, fotót, felmerül, az önkormányzat hogyan gazdálkodik a kerület vagyonával?

 

„Lakást keresek, akar felújítandót is”

Számos család vállalná, hogy akár rosszabb állapotú lakásba is beköltözne, és felújítaná azt. A szomszédos Kőbányán például volt már erre lehetőség, amikor az önkormányzat felújítási kötelezettséggel pályáztatott meg lakásokat. Felmerül a kérdés, ez Kispesten miért nincs így, vagyis, ha a VAMÜSZ nem hozza rendbe a lakásokat, az önkormányzat miért nem adja bérbe olyanoknak, akik szívesen rendbe hoznák azokat.

 

A VAMÜSZ helyett sok család felújítaná

Ezt vállalná Szlavkovszki Magdolna is, a súlyos beteg, autista fiú édesanyja, akit azután kerestünk fel, hogy lejárt a kiköltözésükre adott határidő.

 

Szlavkovszki Magdolna és súlyos beteg, autista fia története az RTL Klubon volt elsőként látható. Segítséget kértek az önkormányzattól, de nem kaptak lakást. Nem sokkal később, albérletüktől pár házra három lakást adott át Gajda Péter a családok átmeneti otthonában

 

Mint ismert, Magdolna azért kereste fel az önkormányzatot segítségért, mert főbérlője házát elárverezték, őt pedig október 1. után kilakoltatták volna. Mivel egyedül neveli 18 éves, gyógyíthatatlan beteg, autista fiát, keresete nincs, gyermeke 24 órás felügyeletet kíván, Magdolna pedig állandó segítség híján nem tud elmenni dolgozni. Bár Gajda Péterék elutasították az asszony lakás iránti kérelmét, helyzetük az önkormányzattól függetlenül mégis megoldódott, maradhattak az ingatlanban, csak azt nem tudja, hogy meddig. Az új tulajdonos ugyanis még nem jelezte, hogy mi a szándéka a házzal, de félő, hogy hamarosan menniük kell innen. Ez a bérlemény egyébként a családok átmeneti otthonának a közelében van, amelyben három új lakást adott át Gajda Péter. Az azonban nem jutott eszébe a polgármesternek, hogy felajánlja az egyiket Magdolnának.

 

– Nagyon kétségbe voltam esve, hogy hová megyek majd Petivel, akit költözés nélkül is nagyon megviselt ez a feszültség, sokkal több rohama volt – kezdte az asszony, aki nagyon hálás a családsegítő munkatársának, aki egyeztetett telefonon az új tulajdonossal. – Nekik köszönhetem, hogy maradhattunk, de azt sajnos nem tudom, hogy meddig. Bízom benne, hogy ameddig Peti velem van, addig igen – tette hozzá Magdolna, aki köszöni mindenkinek a segítséget, több mint kétmillió forintot gyűjtöttek össze nekik ismeretlenek és ismerősök. Ebben benne van a polgármester, illetve az alpolgármesterek felajánlása is, akik elintézték ezzel Magdolnáék helyzetét, mert egyszerűbb megoldásnak vélték, de nem az. Ehhez a pénzhez az asszony nem nyúl, tartalékol arra az időre, amikor menniük kell a lakásból.

 

– Soknak tűnik ez a kétmillió forint, de ahhoz, hogy egy albérletbe költözzünk, indulásként félmillió forintot egyből ki kell fizetni a kaucióra, a maradék pedig ilyen bérleti díjak mellett hamar elmegy – mondta Magdolna, aki ebből a pénzből szívesen venne inkább például olyan önkormányzati lakást, amelyet szépen lassan fel tudna újítani, mert neki most arra lenne szüksége, hogy hosszútávon és biztonságosan megoldja a lakáshelyzetüket.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.