2024. július 18., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Birtokvédelem és állatvédelem

Főoldal>Közérdekű>Birtokvédelem és állatvédelem
 
Írta: Szerk.
2016. december 12. 15:59
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Szakmai napot tartott a Magyar Birtokvédelmi Szövetség, amelynek témája a birtokvédelem az állatvédelemben volt. A konferencián részt vettek a települési önkormányzatok jegyzői és ügyintézői, valamint az Illatos úti ebtelep munkáját segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány is.

Hiánypótló és rendhagyó konferenciára került sor a Magyar Birtokvédelmi Szövetség (MABIV) szervezésében. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság dísztermében megtartott szakmai napon a birtokvédelmi és az állatvédelem volt a középpontban. Mindkét terület tekintetében megvizsgálták az ügyek helyét, szerepét a jogrendszerben, körbejárták, szimpatizálhatunk-e a birtokháborítóval - az állatmenhelyek működésének társadalmi előnyei. Emellett megvizsgálták, adódhat-e olyan eset, amikor szimpatizálni lehet a civil szervezetként társadalmi feladatot átvállaló állatmenhellyel, birtokháborítóval, és szóba kerültek az Igazságügyi Minisztérium részére kidolgozott állatvédelmi jogszabály-módosítások birtokvédelmi vonatkozásai is.

 

Dr. Kajó Cecília, a MABIV főtitkára vezeti az Igazságügyi Minisztérium civil szabályozási környezet munkacsoportját, amelynek tagja a DOKTA is, és ahol már leadták az állatvédelem szabályozási területe kapcsán megfogalmazott jogszabály-módosítási javaslataikat. Dr. Kajó Cecília a rendezvény kapcsán elmondta: 20 éves közigazgatási - ebből 8 év hatósági jogalkalmazási - tapasztalat után került a szövetséghez, amelynek decemberi szakmai napja a remények szerint az első állomása volt egy jövő évre áthúzódó rendezvénysorozatnak. A programokon a szövetség szakmai segítséget és együttgondolkodást kínál a jegyzők, ügyintézők és más érdeklődők részére olyan, I. fokú hatósági hatáskörök ellátásához,amelyek többek között akár birtokvédelmi előzményproblémákat is felvethetnek  - mint például az állatvédelmi jog vonatkozásait.

- Egy állattartási szempontból kifogástalannak minősíthető magánszemély ingatlana, egy engedéllyel, vagy bejelentéssel rendelkező menhely vagy gyepmesteri telep generálhat olyan problémákat, ahol ugyan objektív, mérhető, egzakt gondokat nem lehet feltárni, ugyanakkor a szubjektív érzetet jelenthetik a kifogásolt magatartások. Ilyen lehet például a birtokvédelmi eljárásban a birtoklásban való jog zavarása, amelyet viszont már a közigazgatási jogon túl polgári jogi szemüvegben is vizsgálnunk kell. Nehéz helyzetben van ilyenkor a jegyző, amikor kényes egyensúlyt kell teremtenie az állatvédelem és az „embervédelem” között, amikor kilépve hatósági szerepéből, kvázi igazságszolgáltató kabátba kell bújnia, és amikor esetről esetre kell eldöntenie, hogy egyéni túlérzékenységről van-e szó, vagy valóban túllépték az állattartók a szomszédos lakókörnyezet tűrési kötelezettségének határait. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a szövetség részéről – sorolta Dr. Kajó Cecília.

 

A konferencián köszöntő beszédében Dódity Gabriella, az Illatos úti ebtelep munkáját segítő Doktorok az Állatokért Alapítvány kuratóriumának tagja hangsúlyozta: mind a birtokvédelmi, mind az állattartási ügyekkel mint elsőfokú hatóság, a helyi ügyintézők és jegyzők találkoznak először, és ezen ügyek kapcsán értelemszerűen nem ügyfelek, de érintettek az állatok is, így fontosnak tartja az állatvédelmi aspektusból is vizsgálni minden ügyet. 

 

 

- Az állattartással kapcsolatos ügyekben pedig olyan érintettekkel, szereplőkel találkoznak az ügyintézők, akik nem tudnak beszélni. Ezért is tartom nagyon fontosnak azt az attitűdöt, hogy az állattartással kapcsolatos birtokvédelmi ügyek intézése során a „szegény szomszéd” mellett megnézzük a baj forrását, például a „szegény kutyát” is. Vajon miért ugat? Miért vonyít? Miért viselkedikúgy, hogy zavarja a környezetét? Itt kezdődik a felelős állattartás és annak ellenőrzése, amely mindannyiunk közös érdeke - mondta el Dódity Gabriella. A DOKTA kuratóriumának tagja arra is kitért, a fővárosi jegyzők hamarosan megkapják dr. György István budapesti kormánymegbízottól a Fővárosi Kormányhivatal szakemberei által kiegészített ellenőrzési listát, amelyet állattartással kapcsolatos bejelentések helyszíni szemléjén használhatnak. Az ellenőrzési lista egy segítség és támpont a hatóságoknak, hogy gyorsan és egyértelműen, egységes szakmai szempontrendszer mentén megállapíthassák, megfelelőek-e az állattartási körülmények.

 

 

- A jegyzőkből és hivatali ügyintézőkből álló hallgatóságnak lehetőségem nyílt elmondani, az állattartással kapcsolatos ügyekben kulcsfontosságú a helyes észlelés, a pontos helyzetfelismerés. Ezért is fontos, hogy a legutóbbi állatvédelmi kerekasztal egyik eredményeképp a fővárosi jegyzők hamarosan megkapják dr. György István budapesti kormánymegbízottól azt az Állatvédőrség munkatársa, Schreiter Katalináltal készített, a Fővárosi Kormányhivatal szakemberei által kiegészített ellenőrzési listát, amelyet állattartással kapcsolatos bejelentések helyszíni szemléjén használhatnak, és amelyet ajánlásként megküldünk valamennyi kormánymegbízott részére is. Bízom benne, az ügyintézők munkáját segítő ellenőrzési listát hamarosan országos szinten is használni fogják majd –mondta el Dódity Gabriella. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.