2020. július 08., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Citrom-díj az önkormányzatnak az elhibázott ablakcsere miatt

Főoldal>Közélet>Citrom-díj az önkormányzatnak az elhibázott ablakcsere miatt
 
Írta: Szerk.
2018. július 23. 10:48
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Míg a lakókat akár többszázezer forintra is megbüntetheti az önkormányzat, ha megszegik a wekerletelepi építési szabályzatot, és visszabontásra kötelezhetik őket, addig a jelek szerint Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, az önkormányzat vagyonkezelő cégének (VAMÜSZ) vezetőjeként fittyet hányhat a szabályokra. Ahogyan azt tette az Árnyas utcai óvoda tagóvodáinak ablakcseréi során is, amelynek köszönhetően Citrom-díjat kapott az önkormányzat Wekerletelep értékőrző programjának rombolása miatt. Persze örülünk az ablakcserének, de üdvözítőbb lenne, ha mindezt az önkormányzat a szabályokat betartva végezte volna el.

Meglehetősen egyedi elbírálás alá esnek Wekerletelepen a „szabályszegők”. Az önkormányzat ugyanis akár több százezer forintra is megbüntetheti azokat a lakókat, akik nem az építési szabályzatnak megfelelő nyílászárókat – mondjuk műanyag ablakot – építenek a saját házukba, majd visszabontásra, valamint az eredeti állapot visszaállítására kötelezheti őket. Miközben Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ vezetője minden következmény nélkül simán kicseréltetheti az Árnyas óvoda gerébtokos ablakait bumfordi, osztás nélküli nyílászárókra. Holott Wekerletelepen, egyebek mellett az óvodák is „különösen értékes, kiemelten kezelendő” épületek, azaz csak az eredeti állapotnak megfelelő módosításokat lehet végrehajtani az épületeken. Az önkormányzat a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) tiltakozása ellenére sem intézkedett az eredeti állapot visszaállításáról, holott a társaság tavaly ősszel levélben jelezte Gajda Péter (MSZP) polgármesternek, hogy a saját szabályzatukat szegték meg, megbontva ezzel Wekerletelep arculatát, és követelték az előírásoknak megfelelő ablakok beszerelését.  

Az óvoda ablakai a csere előtt 

 

Szégyenfalra került Kispest

És, ha ez még nem lenne elég, emiatt nemrég Citrom-díjat kapott Kispest Önkormányzata az egyik legnívósabb műemlékvédelmi civil szervezettől. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ugyanis úgy ítélte meg, az Árnyas utcai óvoda tagóvodáinak más szerkezetű ablakokra történő cseréivel Wekerletelep értékőrző programjának rombolását hajtotta végre az önkormányzat. A műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja 2006 óta adja át ezt a díjat az általa leginkább elhibázottnak ítélt műemlék helyreállításokat végző intézményeknek. Így került szégyenfalra most Kispest is az Árnyas utcai óvoda három tagóvodájának ablakcseréjével.

 „Mindhárom épületen kicserélték az eredeti, különleges, sajátos osztású hagyományos ablakokat olyan új szerkezetekre, amelyek rendszerükkel, osztásukkal, így megjelenésükkel gyökeresen eltérnek az eredeti 1911-12-es szerkezetektől – holott az épületek „különösen értékes, kiemelten kezelendő” státuszuk mellett ez nem történhetett volna meg – áll a Vonás utcai óvodára korábban kifüggesztett indoklásban. Az önkormányzat részéről ugyanis senki sem vette át a díjat, ezért került ki a leírás az óvoda falára.

A díjról szóló leírás az óvoda falára került ki 

 

Mit sem ért a szemléletformálás?

Az önkormányzat 2013-ban és 2014-ben több százezer forintot biztosított a WTE-nek olyan szemléletformáló kiadványok terjesztéséhez, amelyek jogkövető magatartásra ösztönzik az itt élőket. Sajnálatos azonban, hogy épp az önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetője, az MSZP-s képviselő Kránitz Krisztián nincs tisztában a szabályokkal. És ne gondolják, hogy ez az első eset; immár 11 éve a Pannónia Általános Iskola nyílászáróinak cseréjénél ugyan figyeltek az ablakok osztásaira, azonban a szabályzat szerint nem lehetett volna műanyag nyílászárókat beépíteni, továbbá a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár épülete sem egyezik az eredeti állapotával.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.