2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egyre több gyermek étkezhet ingyenesen

Főoldal>Közérdekű>Egyre több gyermek étkezhet ingyenesen
 
Írta: Szerk.
2018. március 05. 14:02
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Minden eddiginél többet költ idén a kormány az ingyenes gyermekétkeztetésre. A baloldali kormányzás idején, a 2010-es 30 milliárd forinttal szemben a családok évében, vagyis idén 79 milliárd forintból biztosítják, hogy ingyenesen jussanak meleg ételhez a gyerekek. Ennek köszönhetően, míg 2010-ben 92 ezer, 2017-ben már 454 ezer gyermeknek volt biztosítva az étel.

Az ingyenes gyermekétkeztetés területén továbbra is bővülő forrásokkal lehet számolni. Hiszen, míg tavaly 74 milliárd, addig idén ötmilliárddal több, vagyis 79 milliárd forint jut erre a célra. Januártól kiszélesítették az ingyenességi körbe való bejutás lehetőségét is, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénybevételéhez szükséges jövedelemhatárt öt százalékkal csökkentették. Ezzel az intézkedéssel további tízezer gyermek kerülhet be a szociális étkeztetés rendszerébe: a 2010-es 92 ezerrel szemben 2017-ben már 454 ezer gyermek étkezett ingyenesen. 

 

Ezeket a döntéseket az ellenzék nem támogatta, egyes esetekben pedig kifejezetten támadta a parlamentben, azaz, ha az ellenzéken múlt volna, akkor ezek a támogatások nem lennének.

 

Ahogyan nem is nagyon voltak korábban, hiszen 2010-ben mindössze 30 milliárd jutott a gyermekek étkeztetésére. A mostani intézkedéseknek köszönhetően ma már dupla annyi gyermek jut meleg ételhez, és már nem csupán a nyári, hanem az őszi, téli és tavaszi szünetekben is igénybe vehető ez a juttatás.

Mint ismert, 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ennek köszönhetően országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben azt a szüleik igénylik.

 

Ennek költségeire a kormány tavaly 6,67 milliárd forintot különített el, amely csaknem háromszorosa a 2010-ben nyári gyermekétkeztetésre fordított támogatásnak. Mintegy ötven százalékkal, 370-ről 570 forintra emelkedett az egy gyermek egynapi szünidei étkeztetésére fordított összeg is. Az erre fordított összes forrás 2010 óta közel háromszorosára emelkedett. A korábbi 35-40 nap helyett most 65-70 napon veszik igénybe a rászoruló gyerekek az ingyenes szünidei étkezést.

 

Tavaly december középétől az egész országra kiterjesztette a kormány a hátrányos helyzetű gyermekes családoknak szánt ételcsomag osztását is, amelyre a következő években 18,3 milliárd forintot fordít. Az ételcsomagra a három évnél fiatalabb gyereket gondozó, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok jogosultak.

 

A program kísérleti szakasza még tavaly júliusban kezdődött Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kibővített, immár országos programban a tíz kilogrammos, tartós élelmiszereket is tartalmazó csomagokat havonta egyszer osztják, s a korábbi nyolcezer forintról 13 ezer forintra növelték annak keretét.

 

(Forrás: kormany.hu)

(Fotó: 24.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.