2019. május 22., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
szeptember (25)
augusztus (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Élen járunk a testnevelésben!

Főoldal>Kölyök>Élen járunk a testnevelésben!
 
Írta: Szerk.
2017. szeptember 14. 11:27
Rovat: Kölyök
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A magyar gyerekek mozognak a legtöbbet ma Európában a mindennapos iskolai testnevelésnek és a népegészségügyi programoknak köszönhetően!

2012-ben, felmenő rendszerben vezették be a mindennapos, azaz heti 5 alkalommal tartandó testnevelés órákat elősegítve a gyermekek egészséges életmódra nevelését, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megelőzzék az elhízást és az ezzel járó betegségeket. A kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, amely más területekre is pozitívan hat, így az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúság- és családpolitikára, a fejlesztésekre és a gazdaság élénkítésére is.

Magyarországon az 1980-as évek után kezdett növekedni az túlsúlyosak és az elhízottak aránya. Míg 1988-ban a felnőttek 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk több mint a duplájára nőtt. Egy 2014-es vizsgálat szerint túlsúlyos vagy elhízott volt a felnőtt lakosság több mint fele (54%), és a lakosság több mint kétharmada naponta 10 percet sem szánt testedzésre.

Ráadásul a problémák már gyermekkorban kezdődnek. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke tavaly év elején arról beszélt, hogy hazánkban minden ötödik gyermek túlsúlyos, ezzel sajnos vezetjük az európai statisztikát. Ennek következtében pedig az elhízással járó betegségek – cukor, szív-és érrendszeri megbetegetések, izületi problémák – már sokkal korábban, a harmincas éveikben járó felnőtteknél jelentkezhetnek. Ezért is nagyon fontos a gyermekkori megelőzés, a kicsik és szüleik egészséges életmódra ösztönzése.

Ennek a népegészségügyi programnak a része a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban, de a kormány egyéb intézkedésekkel is szeretné visszaszorítani az elhízást. Bevezették a Chipsadót – annak érdekében, hogya bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin -, valamint ellenőrzik az iskola menzák és büfék kínálatát. Igyekeznek a lakosságot arra ösztönözni, hogy minél több vizet fogyasszanak cukros üdítők helyett.

 

WHO Budapesten is

 

Budapesten egyébként létrejött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szolgáltatási központja, amely komoly szerepet vállal az egészséges gondolkodású programok megvalósításában, ez értendő a dohányzás visszaszorítása érdekeben tett magyar lépésekre is. A WHO főigazgatójának, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nyilatkozataiban azt olvashatjuk, hogy az európai régióban élő 900 millió ember a sokféleség ellenére hasonló kihívásokkal néz szembe, különösen a nem fertőző betegségek terén, illetve a krónikus elhízás ellen vívott harcban.

 

Egészséges szervezetbe egészséges tápanyag

 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt időszak eredményeiből egyértelműen kimutatható, hogy a gyermekek ismerete az egészséges életmódról és táplálkozásról fokozatosan nőtt, ellenben a magas cukortartalmú italok fogyasztása csökkent. Ezen felül nőtt a víz fogyasztásának mértéke minden korosztályban.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.