2020. november 30., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Emelkedő otthonteremtési kedvezménnyel indult az újév

Főoldal>Közélet>Emelkedő otthonteremtési kedvezménnyel indult az újév
 
Írta: Szerk.
2016. január 07. 16:39
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Tovább bővül, és egyre kedvezményesebbé válik január 1-jétől a tavaly bevezetett családok otthonteremtési kedvezménye – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Novák Katalin. Ez azt jelenti, hogy a megszerezhető támogatások mértéke és a jogosultak köre is jelentős mértékben emelkedik, s ehhez hasonló mértékű családtámogatás nem volt az elmúlt huszonöt évben – mondta.

„A rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen jelentős mértékű támogatás ahhoz, hogy a családok otthon tudjanak teremteni saját maguk számára” – mondta Novák Katalin január 2-i, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) újévi változásait bejelentő sajtótájékoztatóján. Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hozzátette: ez a program azoknak is szól, akik a gyermekvállalást még csak tervezik, de azoknak is, akik már gyermeket nevelnek.

 

Novák Katalin (jobbra): a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen mértékű otthonteremtési támogatás.

 

Még kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe január 1-jétől a tavaly júniusban bevezetett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye, amely az államtitkár szerint több százezer családnak nyújthat segítséget. Ennek részletei pedig az Emmi háttérintézményének, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján, a www.csalad.hu –n találhatók meg.

 

Novák Katalin kiemelte: az új programmal kapcsolatos konkrét kérdésekkel már hívható az Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata.

 

 

A legfontosabb változások:

-          Eltörlik a lakóingatlanok esetében a 160 négyzetméteres felső határt.

-          Az új lakásnak legalább 60, a családi háznak legalább 90 négyzetméternek kell lennie.

-          A külföldön szerzett biztosítási jogviszonyt is elismerik.

-          Elegendő, ha az egyik szülő 40 év alatti.

-          A 16, 20 és 25 év alatti eltartottakat is figyelembe veszik.

-          Emelkedik a használt és az új lakóingatlanokra vonatkozó támogatás mértéke.

-          Az érintett nagycsaládok az általuk felvett lakáscélú kölcsön mellé állami kamattámogatást igényelhetnek.

 

Egyik újdonság, hogy a kedvezmény összegének megállapításánál immár nem kell figyelembe venni az épület energiahatékonysági szintjét.  De a 160 négyzetméteres felsőhatárt is eltörlik, ami azt jelenti, hogy a kedvezmény az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igénybe vehető. Azonban további – és talán a legkiemelkedőbb – vívmány: a külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít a kötelezően előírt féléves biztosítási jogviszonyba, ez pedig elősegítheti, hogy a külföldről hazatérő fiatalok is le tudjanak telepedni. Igénylésnél pedig a 16 alatti eltartottak mellett a 20, valamint felsőoktatási tanulmányok esetén a 25 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni.

 

 

Jelentős változás a használt lakóingatlanok vonatkozásában, hogy ezek vásárlása, vagy bővítése esetében  10 százalékkal emelkedik a csok alapösszege: ez egy gyermek után 550-660 ezer forint, kettő után 880 ezer – 1,43 millió, három után 1,32-2,2 millió és négy vagy több gyermek után 1,76-2,75 millió forint. Ez az újonnan épített vagy vásárolt ingatlanok esetében egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 2,6 millió és három vagy több esetében 10 millió forintra növekszik.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.