2019. szeptember 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Eső, zápor vagy száraz zivatar?

Főoldal>Közérdekű>Eső, zápor vagy száraz zivatar?
 
Írta: Szerk.
2017. június 16. 16:21
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ön is kap értesítést a telefonjára, ha zápor vagy zivatar van a közelben? És azt tudja, hogy mi a különbség a zápor, a zivatar és az eső között? És mi az a száraz zivatar?

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy ha az előrejelzésekben az szerepel, hogy egy adott tájegységen zápor várható, akkor miért maradt szárazon a kertünk? Erre viszonylag egyszerű a válasz, csak meg kell értenünk, hogy mit is jelent az, hogy eső, zápor, zivatar, és mi a különbség ezek között. Az idokep.hu cikkében összefoglalták a lényeget.

Az egyik legfontosabb különbség az eső és a zápor között, hogy különböző felhőtípusokból hullik. Míg az eső nagyobb területet érinthet, addig a zápor lokális csapadék. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben - ha kialakul egy záport hozó felhő -, akkor az csak néhány négyzetkilométert fed le, és a továbbhaladása során is csak pár kilométeres sávban hullik belőle csapadék. Ezen felhők, melyek a záporokat okozzák, néhány kilométertől pár 10 kilométerig terjedő vonal mentén mozognak. Tehát egy keskeny, viszonylag rövid sávot érintenek. Egy térségben több ilyen is kialakulhat, de ebből kifolyólag logikusan következik az is, hogy minden települést ez nem érint. Míg az egyik településen egy kiadós locsolást okoz, addig a szomszédos település földjei szárazak maradnak, de akár egy településen belül is jelentkezhet ez az eltérés a lakott terület két fele között.

Tehát elsősorban nyáron - amikor a csapadék főként záporok formájában érkezik -, figyelembe kell vennie mindenkinek azt az alapvető meteorológiai tulajdonságát, hogy lokális jellegű a csapadékhullás. Ezért az előrejelzések is csak adott térségre tudják megadni - amennyiben adottak a légköri feltételek -, hogy az ország mely részein alakulhatnak ki záporok.

A fentiek alapján tehát nehéz, és nem is lehet több napra pontosan megmondani például egy szabadtéri rendezvény esetén, hogy az adott helyszínen az adott nap adott időpontjában kialakul-e zápor, vagy az a zápor pár kilométerrel arrébb halad-e el a rendezvényt teljesen kikerülve. De a mezőgazdászoknak is bosszúságot okoz, ha mindig a települést öntözik meg ezek a felhők, még a határban lévő földeket állandóan szárazon hagyják.

zivatar nem más, mint egy továbbfejlődött zápor, melyhez elektromos jelenség, villámlás társul. A villámokat kísérő hangjelenség a dörgés. Viszont, ha csapadék még nem hullik, de halljuk a dörgést, akkor száraz zivatarról beszélünk.

Este, éjjel a villámok fényei nagyon messziről is látszanak, akár 100 km-es távolságról is, de amíg a dörgést nem halljuk, addig nincs száraz zivatar. A dörgés adott környezeti viszonyoktól függően - hogy mennyire száraz, vagy nedves a levegő, milyen a hőmérséklete, nagyváros zaja, stb. – maximum 10-15 km-es távolságból hallható.

 

Forrás és fotó: idokep.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.