2020. szeptember 30., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Hova folyik el a piac pénze?

Főoldal>Közélet>Hova folyik el a piac pénze?
 
Írta: Szerk.
2017. április 05. 12:27
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nyílt levelet írtak a Kossuth téri piac kereskedői Gajda Péter (MSZP) polgármesternek, amelyben kifogásolták a polgármester azon kijelentését, miszerint a Kossuth téri piac nem nyereséges, inkább csak viszi a pénzt. A kereskedők felháborodtak, és arra kérik Gajdát, nyomozzanak együtt, hová tűnik el az általuk befizetett sok-sok millió forint. A piac mögötti terület felújítása kapcsán pedig nemcsak a kereskedők háborodtak fel, hanem a lakók is; állítják, a velük való egyeztetés nélkül lépett az önkormányzat.

A Kossuth téri parkoló felújítása és közösségi tér kialakítása március elsején kezdődött meg. Mint ismeretes, a beruházásra Kispest a Fővárosi Önkormányzattól nyert forrást még 2013-ban, miután közösségi tér, parkolóhelyek és egy sportpálya kialakítására pályáztak Gajdáék. Az öröm helyett azonban a beruházás kapcsán március első napján megtartott sajtótájékoztató rendkívülire sikeredett: haragos lakók és piaci kereskedők rontottak rá Gajda Péter (MSZP) polgármesterre. A lakók nyugalmukat féltve az oda tervezett sportpályát kifogásolták, mondván, az ő véleményüket senki nem kérdezte meg a tervek készítésekor. A piaci kereskedők pedig kétségbeesetten tették fel a kérdést Gajda Péternek: a vevők hol fognak parkolni a felújítás alatt, hiszen teljes egészében lezárták a parkolót, és több vásároló jelezte, másik piacra fognak járni, ha nem tudják letenni az autót. Az egyik kereskedő hölgy azt kérdezte: a piacosok, akik rendesen fizetik a bérleti díjat, nem számítanak? Gajda úgy reagált: őt leginkább a lakók érdeklik, a piacból befolyó bevétel pedig nem számottevő. Talán ez a mondat indíthatta el a lavinát. A kereskedők joggal kérdezik, hova és mire mennek el a befizetett pénzeik.

 

Nyomozzunk együtt!

 

A piac kereskedői szerkesztőségünkhöz is eljutatták azt a nyílt levelet, amelyben számon kérik a polgármestert a piac pénzügyeivel kapcsolatban, mert nem hitték el, hogy az általuk befizetett területhasználati díj „lényegtelen” tétel az önkormányzatnak.

 

Részlet a kereskedők nyílt leveléből

 

„Tisztelt Gajda Péter!

 

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Kossuth-téri piac üzemeltet.se nem nyereséges, inkább csak viszi a pénzt. Szeretnénk Önnek segíteni, szeretnénk mi is megtudni, hogy mi lehet ennek az oka. Nyomozzunk együtt! N.zzünk utána, hogy az általunk befizetett sok-sok millió forint miért nem elég a Kossuth téri piac üzemeltetésére.”

 

Töredezett burkolat, elavult közművek, ’50-es évekbeli állapot a XXI. században a Kossuth téri piacon - közben sorra újultak meg a környező kerületek piacai

 

Arra kérték Gajdát, nyomozzák ki együtt, miért nem elég a pénz. Sokuk szerint a befizetett több millió után nem így kellene kinéznie a Kossuth téri piacnak. Ezt az álláspontot osztja Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető is, aki a kereskedőknek írt tájékoztató levelében kitért arra: a piac 2015-ös egyenlege a nagyobb felújítások elvégzése mellett is csak mínusz hatszázezer forint. 2015-ben az évek óta tapasztalható vízelfolyások miatt a vízhálózat gerincvezetékének cseréje elengedhetetlenné vált, és felújították a kereskedői illemhelyet is, e két fejlesztés közel 14 millió forintba került.

 

Nem vártak Gajdára, megnyitották az áruház előtti parkolót

 

A kereskedők összefogásának köszönhetően megoldódott a Kossuth téri piac parkolási problémája. Nem hittek ugyanis Gajda Péter ígéreteinek, és ők léptek az önkormányzat helyett; nekik köszönhetően nyílt meg a felújítás idejére az áruház előtti, magánkézben lévő üres parkoló. A területre a Szabó Ervin utca felől lehet behajtani, a területet elhagyni a Simonyi Zsigmond utca felé lehet.

– Az építkezés megkezdése előtt az önkormányzatnak kellett volna gondoskodnia a megfelelő számú parkolóhelyről. Szégyen, hogy a kereskedőknek kellett összefogniuk, és megoldást találniuk a parkolási gondokra az önkormányzat helyett. Ugyanakkor örvendetes, hogy ez ilyen gyorsan sikerült – mondta Dódity Gabriella, aki a kereskedők kérésére a Budapest Közúthoz fordult, hogy minél gyorsabban kikerülhessenek a parkoló megnyitásához szükséges közlekedési táblák.

 

Az elszámoláshoz tartozó, a vagyonkezelő vezetőjétől, az MSZP képviselő Kránitz Krisztiántól származó levélből az is kiderül, a korábbi években forráshiány miatt elmaradtak a felújítási és karbantartási munkálatok a piacon. Joggal merül fel a kérdés: az akkori időszakból megmaradt bevételt mire fordította a vagyonkezelő? Dódity Gabriella önkormányzati képviselő arról is tájékozatta a piaci kereskedőket, hogy kikérte 2010–ig visszamenőleg az önkormányzattól a Kossuth téri piac bevétel-kiadásának mérlegét, hogy valós képet kapjanak az árusok és a kerület lakosai a piac anyagi helyzetéről. Arra is figyelmeztetett, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a vagyonkezelő számításai szerint a piac felújítására (burkolatok javítása, elektromos felújítás, közművek felújítása, stb.) megközelítőleg 300 millió forintot kellene költeni.

– Szeretném elérni, hogy a Kossuth téri piac bevételei és kiadásai átláthatóak legyenek, hogy a bevételeket a piac fejlesztésére fordítsa az önkormányzat, és végre méltó körülmények között működhessenek a piacaink, és méltó körülmények várják a vásárlókat is - írta a kereskedőknek Dódity Gabriella.

 

MSZP-s wc 8,4 millióért?

 

A 2015-ös év elszámolását látva sok kereskedő felháborodott azon, amit korábban lapunk is megírt. A kereskedők mellékhelyiségének felújítását ugyanis gazdagon mérte az önkormányzat, a nagyjából negyven négyzetméteres helyiséget 8,4 millió forintból újították fel. Ennek keretében – a helyszínen látottak alapján – új járólapot, csempét és tisztasági festést kaptak az illemhelyiségek. A két mosdóban háromhárom új wc kagylót (a férfiaknál három piszoárt), valamint egy-egy új kézmosót építettek be a többmilliós megbízás keretében. Más munka szemmel nem látható. Összehasonlításul: ekkora összegből egy 50 négyzetméteres házat is fel lehetne építeni szerkezetkészre, ha átlagosan 150 ezer forintos négyzetméterárral számolunk. Az már csak hab a tortán, hogy a munkát a képviselő testületbe újonnan bekerült MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlóné – egyes hírek szerint volt – férjének a cége végezte el. Információink szerint az Anildia Kft. az elmúlt években folyamatosan többmilliós nagyságrendű megbízásokat kapott az önkormányzattól.

 

8,4 millióból egy 50 négyzetméteres ház szerkezetkészre építhető. Az MSZP-s képviselőhöz köthető cég ennyiért újított fel két mellékhelyiséget és egy öltözőt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.