2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ismét előkerült Gajda régi-új fegyvere: a kormányra mutogat

Főoldal>Közélet>Ismét előkerült Gajda régi-új fegyvere: a kormányra mutogat
 
Írta: Szerk.
2019. január 14. 12:41
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kétmilliárd forintot kért Gajda Péter (MSZP) polgármester a pénzügyminisztertől a Kossuth téri piac rendbetételére. Nehezen értelmezhető ez másként, mint kampányfogásként, hiszen a kormány nemrég vállalt át 1,8 milliárd forint adósságot Kispesttől, Gajdáék tavaly újabb 1 milliárd forint hitelt vettek fel. Közben évről évre több százmillió forintos pénzmaradványt és fejlesztési tartalékot görget maga előtt az önkormányzat. Vagyis pénz lenne, mégsem láttunk mind a mai napig átfogó tervet, elképzelést sem a piac felújítására, amelyre még csak pályázatot sem adtak be a Fővárosi Önkormányzathoz.

Ismét a kormányra mutogat Gajda Péter (MSZP) a Kossuth téri piac kapcsán. A szocialista polgármester kétmilliárd forintot kért a piac felújítására a Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett levelében. Kispest baloldali polgármesterének levele azt sugallja, hogy csak azért nem valósult meg az elhanyagolt és lepusztult állapotú Kossuth téri piac rendbetétele, mert a kormány két éve nem ad fejlesztési forrást, támogatást Kispestnek. Nézzük a tényeket!

 

Emlékeztetőül: a kormány 2013-ban átvállalta az azt megelőző tíz év szocialista városvezetése által felhalmozott 1,8 milliárd forintos adósságot, de Gajda Péter 2017-ben újabb 1 milliárdos hitelt vett fel. Ez már önmagában közel 3 milliárd forintos segítséget jelent Kispestnek. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy amíg Gajda Péter szerint a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt, addig az önkormányzat vagyonkezelőjének kimutatásai teljesen más képet mutatnak: az elmúlt években közel 150 millió forint nyereséget termelt a Kossuth téri piac a vagyonkezelőnek. Felmerül tehát a kérdés, hogy hová megy el a pénz, és az elmúlt években miért nem képeztek belőle akár egy önrészt egy lehetséges pályázathoz? 

 

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az önkormányzat évről-évre több százmillió forintos pénzmaradványt és fejlesztési tartalékot görget maga előtt érthetetlen, hogy miért nem készült el évek óta még egy átfogó fejlesztési koncepció sem, amellyel lehetne pályázni a piac felújítására. Ott van például a Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázata, amelynek segítségével újul most meg épp a wekerlei kispiac, de a Kossuth térire még csak pályázatot sem nyújtottak be. Igaz, ha rajtuk múlt volna, a wekerleire sem pályáztak volna, ezt csak a Fidesz-KDNP frakció nyomására tették meg. És nyertek…

 

És azt is érdemes számításba venni, hogy számos kormány, illetve főváros által támogatott felújítás tehermentesíti az önkormányzatot. Ilyen például a fővárosi támogatással megújuló wekerlei kispiac, és Eötvös utcai KRESZ park, a kormányprogram keretében megújuló KAC pálya, a szintén kormányprogram keretében megépült kézilabdapálya a Vass Lajos Általános Iskolában, a kormány támogatása mellett megújult Szivárvány Óvoda, és a hamarosan, szintén kormányprogram keretében a Csokonai utcában megvalósuló sport- és szabadidő park is. Vagyis egyáltalán nem igaz, hogy a kormány, vagy ahogy Gajdáék sugallják, a „Fidesz” nem támogatja a kerületet. Támogatta volna a kormány az Egészségügyi Intézet fejlesztését is az Egészséges Budapest Program részeként, de Gajdáék ezt a lehetőséget is elszalasztották, mert azt jelezték a minisztérium részére, hogy a felújításra rendelkezésre áll az önkormányzatnál a forrás. Mert pénz van, amire akarják, a tavalyi költségvetésben például közel 150 millió forintos kommunikációs forrást találtunk a különböző költségvetési sorokon. Fentiek okán a pénzügyminiszternek szánt levél hangulatkeltésre szinte tökéletesen alkalmas, de érdemes a dolgok mögé nézni. 

 

Tovább ront a nagy buzgalom hitelességén, hogy Gajdának – aki 2002-ben már alpolgármester volt, 2006-tól pedig Kispest polgármestere – közel 20 éve lett volna arra, hogy érdemleges lépéseket tegyen a Kossuth téri piac rendbetételéért. Ehelyett mit tapasztaltunk csak az elmúlt néhány évben?

  • Évek óta nem láttunk az önkormányzat részéről átfogó, és nem utolsósorban átgondolt fejlesztési koncepciót, tervet a piac megújítására és annak kivitelezésére, amellyel lehetne pályázni forrásért, noha ezt a Fidesz-KDNP frakció már 2015-ben is, és azóta is szorgalmazza. Előterjesztésüket közel 8 hónapon át napirendre sem vette Gajda.
  • Amennyiben jól gondoljuk, a koncepció és kész tervek hiánya is magyarázata lehet annak, hogy a főváros piacai sorra megújultak az elmúlt években, csak a kispestin állt meg az idő.
  • Az MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlónéhez köthető cég 8,4 millió forintért újította fel a kereskedők mellékhelyiségét, amely összegért akkori becslések szerint egy 50 négyzetméteres házat is fel lehetett építeni szerkezetkészre. A beruházás vizsgálatát a Fidesz-KDNP frakció is szükségesnek látta, hiszen a szomszédos kerület vagyonkezelője a hivatalos TERC program használatával 2 millió forinttal olcsóbbra árazta be ugyanazt a munkát.
  • „Járjon másik piacra!” – ezt válaszolta Gajda Péter egy, a piac állapotát szóvá tevő, a fejlesztéseket sürgősségére rámutató kispesti lakosnak. Pedig a piac állapotával, és a be nem tartott ígéreteivel már akkor mások is szembesítették a Gajdát.
  • Gajdának azt a kijelentését, hogy a Kossuth téri piac inkább csak viszi a pénzt, a kereskedők is kikérték maguknak, de a számok is mást mutattak: a piac közel 150 millió forint nyereséget termelt az elmúlt években az önkormányzatnak, pontosabban annak vagyonkezelőjének.
  • Mindeközben évekig elszámolási vita zajlott az önkormányzat és a piac társasházai között, az önkormányzat 2007 óta nem fizetett közös költséget. Gajdáék viszont ahelyett, hogy a jogerős bírósági végzés után kifizették volna a tartozást, megvárták a végrehajtást, ennek eredményeként  a kamatokon kívül  összességében 1,7 millió forintos teljesen felesleges pluszköltsége keletkezett az önkormányzatnak.
  • Az elhanyagolt Kossuth téri piacon számos baleset is történt az elmúlt években, a legutóbbit követően is kiütközött a hanyagság és látszatmegoldás: csak azt a lépcsőt tette rendbe a VAMÜSZ, ahol az idős asszony lábát törte, a mellette lévő, legalább ugyanolyan balesetveszélyes feljáróhoz hozzá sem nyúltak.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.