2021. október 19., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra

Főoldal>Közélet>Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
 
Írta: Szerk.
2019. július 17. 14:28
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hiába küzd évek óta a Fidesz-KDNP frakció a szétesőben lévő Kossuth téri piac felújításáért, a szocialista Gajda Péter vezette baloldali városvezetés mindeddig nem mutatott fel egy használható tervet sem annak megújítására. De csodák csodájára a napokban, közel az önkormányzati választás előtt ígéretet tett a tervek elkészítésére. Holott Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok már 2015-ben kezdeményezte, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési terv és koncepció, de előterjesztését csaknem nyolc hónapig napirendre sem vették. Azóta is látszatintézkedésekkel próbálják Gajdáék mutatni, hogy foglalkoznak a piac ügyével.

Hiába a kereskedők és a kispestiek folyamatos panaszáradata, hiába a sok baleset, amely a piacon történt, a Fidesz-KDNP frakció is hiába küzd évek óta azért, hogy végre megújulhasson a központban lévő piac, Gajdáék csak halogatták az érdemi munkát. Holott a szocialista Gajda Péter 13 éve tartó polgármestersége alatt teljesen leromlott a jobb sorsra érdemes Kossuth téri piac.


Csodák csodájára azonban éppen a kampányévben, nem sokkal az önkormányzati választás előtt bejelentették: javaslatot készítenek a piac átfogó felújítására. Ez önmagában egy örömteli hír, hiszen a Dél-Pest legnagyobbjának számító Kossuth téri piacon kaotikus állapotok uralkodnak: kátyúk egész tengere, a széttöredezett lépcsőkből kiállnak a betonvasak, amelyek több balesetet is okoztak az elmúlt években. Ugyanakkor, aki egy kicsit tud olvasni a sorok között, láthatja, hogy ez miért éppen az önkormányzati választás kampányában hangzik el, mint a polgármester jó néhány korábbi ígérete…

 

A kispesti Fidesz már négy éve javasolta a tervek elkészítését

Jól látható ugyanis, hogy az elmúlt években nem igazán érdekelte a Kossuth téri piac rendbetétele a városvezetést. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok már 2015 novemberében javasolta, hogy készüljön egy átfogó terv és koncepció a piac felújítására, amellyel aztán később pályázni is lehetett volna külső forrásért. A feladat koordinálására pedig egy, a kereskedők képviselőit is magába foglaló munkacsoport létrehozását is kezdeményezte a tanácsnok. Javaslatát csaknem nyolc hónapig napirendre sem vették.  Végül 2016 júniusában megalakult egy munkacsoport, amellyel volt néhány kisebb egyeztetés, de a felújításhoz szükséges átfogó terveket, koncepciót, azóta sem láttunk. Most pedig, évekkel később, ezt is a saját ötletükként tüntetik fel Gajdáék, miközben azt sejtetik: a kereskedők miatt nem történt eddig előrelépés…

 

Most van terv, vagy nincs?

A bejelentés szerint hamarosan láthatják a kispestiek az átfogó felújításra tett javaslatot, miközben korábban épp azt hangoztatták, készen vannak a tervek. A 2013-as Tér_Köz pályázatra beadott vázlatot jelentették meg, és ezzel párhuzamosan azzal támadták a fejlesztéspolitikai tanácsnokot, hogy nem segített forrást nyerni a piac felújításához 2013-ban, azt sugallva, miatta maradt el a fejlesztés. Mert, hogy Dódity Gabriella akkoriban a főpolgármester-helyettes főtanácsadója volt, és „segíthetett volna Kispestnek, de nem tette”. Írták ezt úgy, hogy mindez jól láthatóan nem igaz, hiszen Kispest 246 millió forintot nyert a szóban forgó pályázaton. Az egy másik kérdés, hogy az elnyert pénzből a baloldali városvezetés végül nem a piac felújításához fogott hozzá, hanem felújították, és kosárlabdapályával egészítették ki a parkolót.

 

A kereskedők sem támogatták

Információink szerint egyébként a fent említett terveket a kereskedők nem támogatták, sőt, álláspontjuk szerint az elképzelés nem valósítható meg azok életszerűtlensége, átgondolatlansága és a környezeti hatástanulmányok hiánya miatt. „Az embernek az az érzése, hogy egy fotelben álmodtak egy közepes tanulmányt” – írta róla az egyik kereskedő. Mindennek további érdekessége, hogy a baloldali városvezetés végigroadshow-zta a kerületet azzal az egyoldalas levéllel is, amelyben Varga Mihály pénzügyminisztertől kért 2 milliárd forintot a piac felújítására, akkor még volt terv. Most pedig kiderült, most fogják csak bemutatni a terveket, amelyekre egyébként Gajda a közösségi oldalán már egy májusi kommentjében is utalt. De azóta sem történt semmi.

 

Elszalasztott lehetőség

Pedig, ha hallgatnak a Fidesz-KDNP frakcióra és megvalósítják Dódity Gabriella 2015-ös előterjesztését, már rég készen lehetnének az átfogó tervek, amellyel pályázni lehetett volna az elmúlt években a főváros TÉR_KÖZ pályázatán, amelyből főváros-szerte több kerületben is megújultak a piacok, vagy éppen újak épültek: Budafok-Tétény önkormányzata a teljes piac átépítésére beadta anno a terveket és nyert is a TÉR_KÖZ pályázaton. A 400 milliós támogatás mellé Budafok további 300 millió forint saját forrást is hozzátett, így a régi piac helyett új épült 2016-ban, amely a Szomszédok Piaca nevet kapta, és megújult a mellette található közösségi tér is. 2016-ban a XVIII. kerület is nyert 100 millió forintot a Havanna piac közösségi célú megújítására.


Mindezek ellenére Gajda Péter polgármester kínos magyarázkodásba kezdett közösségi oldalán, amikor megkérdezték tőle, miért nem pályázott a kerület a Kossuth téri piac felújítására? Nemes egyszerűséggel azt válaszolta, hogy a TÉR_KÖZ pályázat nem ilyen típusú beruházásokról szól. Pedig több kerület, sőt, Kispest is épít új piacot ebből a forrásból jelenleg Wekerletelepen. Jól látható, hogy már Kispesten is megkezdődhetett volna a munka, ahelyett, hogy hagyják szétesni a piacot…

 

Van, ami sikerült

Érdekes Gajda Péter válasza annak tükrében is, hogy Kispestnek is volt már sikeres piac felújítási pályázata a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán. Hamarosan át is adják a wekerlei kispiacot, amely 110 milliós fővárosi támogatással újult meg. Igaz, Gajdáék ezt a pályázatot sem adták volna be, ha a Fidesz-KDNP frakció nem kardoskodik mellette. Persze a  wekerlei kispiaccal egyszerű volt a helyzet, hiszen az előző ciklusban Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármesterként már elkészíttette a terveket, ezt vette alapul és alakította saját elképzelései szerint az önkormányzat. Ennek lehet a következménye, hogy sok kihasználatlan tér van a piac épületében, például az emeleten.

1 Hozzászólás
1.István2019. október 01., kedd 22:28:35
Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók nem működnek együtt a Polgármesteri hivatallal. A Kossuth téri vállalkozók közül csak a zöldséges sori kereskedők l ehetetlen állapotának, a vásárlók kulturált kiszolgálásának a megoldásáról esett eddig szó. Másról nem! Nem esett szó a hagyományos árusító helyek problémáiról, melyeket a bérlők saját zsebükből időről időre felújítanak, hivatali anyagi hozzájárulások nélkül. Nem esett szó a közművek siralmas toldozott foltozott állapotáról, a folyamatos csőtörésekről a dugulásokról az áram kimaradásokról. Nem esett szó arról, hogy a vállalkozók közel másfél milliót befizettek az Önkormányzat számlájára tervezési díjra. Nem mondta a polgármester, hogy a vállalkozókkal kívánja megépítteteni a zöldséges sori árudákat, úgy, hogy az általuk megépített üzletek soha nem kerülhetnek a tulajdonukba, azokat csak bérelhetik? Fejlesztés tervszerű karbantartás nem folyik. Folyik viszont a pénz a 8.5 milliós wc-re 20.000 forintos négyzetméterenkénti áron 1 centisen aszfaltozott járdára. A városháza vezetőinek fogalmuk sincs milyen hány részből tevődik össze a piac. Keverik a hagyományos piacot a csarnokkal, az üzletházzal. Talán kitalálnának a piacra, ha tudnák egyáltalán hol van.
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.