2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Karácsony előtt érkezik a januári családi pótlék, gyes és gyed

Főoldal>Közérdekű>Karácsony előtt érkezik a januári családi pótlék, gyes és gyed
 
Írta: Szerk.
2017. december 13. 14:38
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Még karácsony előtt kiutalják a januári családtámogatásokat. A családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyed) is megkapják az érintettek. A posta december15-én kezdi kézbesíteni az összegeket, az utalások pedig december 20-tól érkeznek a számlákra. Így legkésőbb december 22-re mind az 1,1 millió jogosult családhoz eljutnak a támogatások.

Az előrehozott kifizetés egy kétgyerekes családnak akár 50 ezer forint többletet is jelenthet decemberben, egy háromgyerekes család esetében pedig, ha az egyik szülő még otthon van a kisgyerekkel, akár 75 ezer forintot meghaladó támogatás is érkezhet.

 

Jövőre változik a családtámogatási rendszer

 

Több, az eddiginél sokkal kedvezőbb változás várható 2018-tól a családtámogatási rendszerben. Számos új támogatási forma kerül bevezetése, illetve több, már eddig is meglévő támogatás megváltozik.

 

A családi adórendszert 2011-től vezette be, és évről évre bővíti a kormány azzal a céllal, hogy több pénz maradjon a családoknál. Ez jelentős adócsökkentést jelent a 2010 előtti adórendszerhez képest: a személyi jövedelemadó kulcsa 32%-ról 15%-ra csökkent, és a munka mellett gyermeket nevelők családi adókedvezményt kapnak.2014-ben életbe lépett a kiskeresetűekadócsökkentése, vagyis a gyermekek után járó kedvezményt nemcsak az adóból, hanem a járulékokból is le lehet vonni. Ennek köszönhetően 2014. óta évről évre mintegy 300 ezer szülőnek gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése.

 

 

A 2018-as családtámogatási rendszer fontos eleme az alanyi jogon járó családtámogatások kibővítése, és várhatóan emelkedni fog a családi pótlék összege is. A 2018. évi költségvetés még egyelőre csak előkészítés alatt áll, de már most nyilvános lett pár olyan változás, amelyet be fognak vezetni.Vagyis, ennek köszönhetően 2018-ban a családok pénztárcájába még több bevétel maradhat.

 

Például tovább nő a kétgyerekesek adókedvezménye. 2017-ben a kétgyermekes családoknál az adókedvezmény mértéke gyermekenként 15.000 Ft-ot, így összesen plusz 30.000 Ft-ot jelent a nettó fizetésben. Ez az adókedvezmény 2018-ban 35.000 Ft-ra nő, 2019-ben pedig 40.000 Ft-ra növekszik, tehát 4 év alatt a kétgyerekes családok ezen támogatási formája a négyszeresére emelkedik.

 

Nő a GYED maximuma

Amíg 2018-tól 8%-kal nő a minimálbér, addig a szakképzett minimálbér, a bérminimum 12 %-kal fog emelkedni. A szülő keresetétől függ a GYED. Ennek a 70 %-át kaphatja meg GYED-ként. Viszont maximálva van a GYED összege, ami nem lehet nagyobb a minimálbér kétszeresének a 70 %-ánál. Ebből természetesen még levonásra kerül 10 % nyugdíjjárulék és emellett még az szja-előleg. 2017-ben 178.500 Ft-ra emelkedett a GYED bruttó összege, ami még 8%-al emelkedhet a minimálbér emelkedésének köszönhetően.

 

Marad az első házasok kedvezménye

5.000 Ft-ot adókedvezményt kapnak havonta az első házasok, amely 2 évig jár. Még akkor is, ha a családba időközben gyermekáldás érkezik, és a házaspár igénybe veszi a családi adókedvezményt is, a 91 napos magzati kortól kezdve. Összegezve a két adókedvezmény párhuzamosan is jár, de csak 2 évig.

 

A következő évi változások hamarosan elérhetőek lesznek a http://www.csaladtamogatasok.hu/-n is.

 

(Forrás: kormany.hu, csalad.hu, MTI, tamogatas.info, csaladtamogatasok.hu)

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.