2020. június 05., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (16)
április (10)
március (31)
február (7)
január (5)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
szeptember (23)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kisboldogasszony napja

Főoldal>Kultúra>Kisboldogasszony napja
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. szeptember 08. 12:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Szeptember 8-án Kisboldogasszony napján Mária születését ünnepeljük. Erről a napról mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Sajátos magyar elnevezése van ennek a napnak. A Boldogasszony megnevezés Máriának, országunk királynőjének jár, a Kisboldogasszony név pedig születése napjára utal. A szentmise könyörgése az ünnepet azzal a metaforával hozza közel hozzánk, hogy e nap megváltásunk hajnalhasadása, Mária születésével az emberiség életében hajnal kezdődik el. Az élet tisztelete más ünnepeknél is hangsúlyos, de ezen a napon különös jelentőséggel bír. Ilyenkor a szülők biztatást és ugyanakkor figyelmeztetést is kapnak, hogy gyermeküket, akit a Jóisten adott nekik, Isten szeretetében neveljék fel.

 

A magyar néphagyományban is jelentős Kisasszony napja. Ezen a hajnalon az asszonyok kimentek a szabadba napfelkeltét várni. Úgy vélték, hogy akinek érdeme van rá, a fölkelő napban megláthatja Máriát. Egyes helyeken ezen a napon kezdték meg a gabona vetését. Kora hajnalban a vetni való gabonát kitették a harmatra, hogy az „Úristen szentelje meg.” Fecskehajtó Kisasszonynak is nevezték, mert sok helyen úgy vélték, hogy ezen a napon indulnak útnak a fecskék.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.