2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Költészet napja Juhász Magdával

Főoldal>Közülünk>Költészet napja Juhász Magdával
 
Írta: Szerk.
2018. április 11. 08:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A modern korban sok minden felgyorsult. A technika fejlődésével a közösségi kommunikáció is változott. Hogy mindez milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, vagy akár a hétköznapokon túl a mesék világára? A Kispesten élő Juhász Magda íróval beszélgettünk a költészetről, a mesevilágról és a bennük rejlő tanulságokról az április 11-i Költészet Napja alkalmából.

- Kezdettől fogva olyan meséket írtam, amelyek telis-tele voltakfontos mondanivalóval.Manapság például sokszor hallom, hogy nem veszik a versesköteteket. Mert valószínű nem értik őket. Ez nagyon egyszerű. Olyat kell írni, ami a modern kor számára is befogadható, megérthető.  Olyat, amitől érzések születnek bennünk. Olyan sok a tündér, a herceg, a varázs! Holott tudjuk, hogy ezek vágyak, álmok, de nem baj, mert ezek kellenek, és persze kell, hogy adjon valami pluszt a gyerekeknek. Írtam például dínós könyvet, ahol a gyerekek a dínó rosszaságán keresztül ismerhetnek rá önmaguk rosszaságára. Mert fontos, hogy legyen tanulságos, tudjanak következtetést levonni – foglalta össze Juhász Magda a költészet, az írás lényegét. Atv-ben látott meséknek éppen ezért nem örül annyira, hiszen pont egyszerűségük a gond, nincs bennük mondanivaló.

 

– Sok jó költő van manapság is. Talán annyiban változtak a dolgok, hogy valahogy nem nyíltan írnak. Olyan ez a világ, mintha nem lenne szükség konkrétumokra. Nincsenek komoly dolgok, nem születnek olyan versek, mint a klasszikusok tollából. Manapság valahogy már Arany János Toldija is fejtörést okoz, nehezen olvassák. Elő kellene venni Petőfit, József Attila elé helyezni, mert sok olyan érzést, lendületet, lelkületet adhatna, egyfajta hazafi érzést, magyarság tudatot, ami elkélne a mai világban. A fiataloknak jól jönne a lelkesítés, hogy higgyenek magukban. Viszont ezt már gyerekkorban el kell kezdeni nevelni.

 

Juhász Magdának sok kedvence van. Sok olyan ember, akire felnézett, örömmel olvassa a műveiket. Mint Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Osvát Erzsi, Petőfi Sándor, Benedek Elek, vagy akár Kányádi Sanyi bácsi.Vallja, hogy az olvasás fejleszti a memóriát és a fantáziát is. Tanítja az anyanyelvet, a magyarságot, és mondanivalójukkal segít eligazodni az életben. Az írónő gyerekkora óta szeret olvasni és mindig a korosztályának megfelelő könyvek közül válogatott.

 

 

Juhász Magda idén augusztusban lesz 83 éves. Egy lánya és két unokája - egy fiú és egy lány - van, és két fiú dédunokával is büszkélkedhet. A dédunoka néha még azzal is felhívja őt telefonon, hogy: - „Mama, Téged tanultunk az iskolában!”, és nagyon büszke az ő dédijére.

 

Juhász Magda nemcsak ír, költ és regél, de a zenében is járatos. A Kávészünet nevű együttes De jó lenne c. művét meg is zenésítette. Amikor a múzsáról kérdeztük, csak annyit mondott: - Múzsám? Jó tanáraim voltak. Mindig nagyon szerettem a verseket, a hazaszeretet pedig mindig is terítéken volt nálam.

 

 - Szóval igenis hasznos az olvasás! Fejleszti a memóriát és a fantáziát, anyanyelvet és magyarságot tanít. De azt is mondják, hogy a könyv szórakoztatva tanít, vagy tanítva szórakoztat. Én éppen a szórakozást találtam meg az olvasásban, miközben észre se vettem, hogy tanít is – mondta korábban lapunknak a wekerlei meseíró.

 

(Fotók: lokal.hu)

 

 

 

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.