2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Megemlékezés a szovjet haláltáborokba hurcolt magyarokról

Főoldal>Közülünk>Megemlékezés a szovjet haláltáborokba hurcolt magyarokról
 
Írta: Szerk.
2019. november 26. 09:15
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkásokra emlékezett a Templom téri Málenkij-emlékműnél a kispesti polgári oldal.

Csendes főhajtással és mécsesek, virágok elhelyezésével, valamint a Miatyánk közös elmondásával emlékezett meg a kispesti polgári oldal, a Fidesz és a KDNP kispesti szervezete, valamint a Kispesti Társaskör Egyesület a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján arról a 800 ezer honfitársunkról, akiket 1944 őszétől a szovjet lágerekbe hurcoltak több éves kényszermunkára. 

 

 

A Kispesti Társaskör által emelt a Málenkij robotra elhurcoltak emlékére emelt emlékműnél tartott közös tiszteletadáson Fóris Kálmán, Kispest Díszpolgára, az egyesület egyik alapító tagja szenvedéseire is emlékeztek, aki maga is megjárta a poklot. Mindössze 20 éves volt, amikor kárpátaljai szülőfalujából málenkij robotra hurcolták. Megjárta Szolyva, Szanok és Sztarij Szambor hírhedt szovjet haláltáborait. Kálmán bácsit saját elmondása szerint a hit tartotta életben, amikor a sorstársai a kezei között haltak meg a betegségektől és az éhezéstől. 

 

A képre kattintva megtekintheti galériánkat.

 

– Nem szabad elfelejtenünk a múlt borzalmait, magyar emberek, családok százezreinek kínjait, amelyet a gyilkos kommunizmus okozott – mondta Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke. – Azt sem szabad engedni, hogy elfelejtsék ezt a sötét időszakot, ehhez egyesületünk a Gulág-emlékévben egy rövid könyvvel igyekezett hozzájárulni. Ebben a könyvben megismerheti az utókor Fóris Kálmán bátyánk történetét.

 

(A könyv erre a hivatkozásra kattintva elérhető.)

 

 

A II. világháború végétől a Magyarországról elhurcolt 800 ezer ember egyharmada civil volt. Megközelítőleg 300 ezren térhettek haza.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.