2023. június 08., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Megszüntetik a bérplafont?

Főoldal>Közérdekű>Megszüntetik a bérplafont?
 
Írta: Szerk.
2017. november 13. 11:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy minél többen munkát vállalhassanak – értesült a Magyar Idők.

Várhatóan ezen a héten dönt a kormány az idősek munkavállalásának újabb könnyítéséről, vagyis a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafon módosításáról, illetve megszüntetéséről. Az ellátásban részesülő 65 év alat­tiak jelenleg évente a mindenkori minimálbérnek – tehát idén 127 500 forintnak – a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt.

Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig a bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között. Ráadásul munkajogi kérdéseket is felvet, hogy azok, akik az év utolsó hónapjaiban a keresetük érdekében lemondtak az ellátásukról, kimaradnak az egyszeri nyugdíjprémiumból, valamint minden egyéb juttatásból is. 

A rendszerben emellett jelentős kockázat, hogy amennyiben az ellátottat elküldik a munkahelyéről, de ellátásra abban az évben már nem jogosult, könnyen havi bevétel nélkül maradhat.

Az adatok alapján, az uniós átlaghoz képest mind az 55–64 éves korcsoportban, mind a 65 év felettieknél jóval alacsonyabb a foglalkoztatási rátánk. Az idősebb, az öregségi nyugdíj korhatárt be nem töltött korosztály komoly munkaerő-tartalékot jelent, a munkaadók pedig jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe foglalkoztatásuk esetén.

A Magyar Idők úgy értesült, hogy mind a kormány, mind az érdekképviseletek az idős, 55 és 64 év közötti munkavállalóknál látják az egyik legnagyobb munkaerő-tartalékot. Ezt igazolják a statisztikák is, ugyanis az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint, míg az EU-ban a korcsoport foglalkoztatási rátája tavaly 55,2 százalék volt, addig nálunk alig érte el az 50 százalékot. Ugyanakkor az idén hazánkban és az unióban is emelkedésnek indultak a mutatók. A munkanélküliségi ráta az 55–64 éves korosztályban 5 százalék, ami ugyan jelentős csökkenés 2011-hez képest, ám a 4,2 százalékos magyarországi munkanélküliségi rátánál magasabb.

2010 óta 740 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, így több mint 4 millió 450 ezer embernek van munkája hazánkban, amire 27 éve nem volt példa. Sok helyen már inkább munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, ennek köszönhetően, aki dolgozni szeretne, az találhat is munkát.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.