2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Rögös út vezetett a Wekerlei kispiac OSSKÁR-díjáig

Főoldal>Közérdekű>Rögös út vezetett a Wekerlei kispiac OSSKÁR-díjáig
 
Írta: Szerk.
2021. július 07. 14:49
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nívós építészeti díjban részesült a Wekerlei kispiac, amely a kispesti Fidesz-KDNP közbenjárása nyomán, a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat támogatásával épült újjá a műemléki kerületrész arculatához illeszkedve, a modern és fenntartható megoldásokat szem előtt tartva. Ha a baloldali kerületvezetésen múlott volna, a létesítmény területén ma is a néhány évvel ezelőtti, méltatlan állapotok uralkodnának.

„Korunk építészete – széteső kultúránk és hagyományaink árnyékában – egyre inkább az üzleti érdekek, a divat, a kivagyiság vagy éppen a megrendelő igénytelenségének van kiszolgáltatva. Ezért olyan új építészeti alkotásokat, együtteseket keresünk, amelyek illeszkednek a település, a táj szelleméhez, rendezik és nem zaklatják tovább meglévő természeti és épített környezetünket.” E néhány sor a neves építészházaspár, Osskó Judit és Tokár György által alapított építészeti OSSKÁR-díj leírásában olvasható.

 

A pályázat első, 2020-as kiírására 37 pályamunka érkezett be – 2017. január elseje után átadott épületekkel lehetett nevezni –, amelyekből hármat díjazott a héttagú, elismert építészekből álló zsűri ez év júniusában

 

A rangos díjat a Wekerlei kispiac is megkapta, melynek kapcsán a többi közt hangsúlyozták, hogy „a tervezők jól használták fel a környezeti kötöttségeket, a műemlékvédelem alatt álló kertvárosi telep formarendjével szellemi azonosságot vállaltak, magas szinten folytatták, de nem másolták le Kós Károly és hasonló organikus szellemben alkotó kortársai munkáit.

 

Az elismerés rangja a piac közelmúltjának ismeretében emelkedik csak igazán magasra: a létesítmény nem is oly régen a műemléki területté nyilvánított Wekerletelephez méltatlan állapotban, felújításra szorulva fogadta a vásárlókat, akik ennek ellenére nemcsak Kispestről, hanem a környékbeli kerületekből is szép számmal érkeztek. Éppen ezért volt sürgető a piac felújításának ügye, amit a kispesti Fidesz-KDNP-nek a baloldali kerület- és városvezetés által keltett ellenszélben sikerült előremozdítania.

 

Ékes Gábor, a frakció önkormányzati képviselője még 2013-ban, alpolgármesterként készíttette el azokat a terveket, melyeket négy évvel később, átdolgozott formában nyújtott be a kerület a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatára. Noha Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere időhiányra hivatkozva nem akarta benyújtani a pályázatot, a Fidesz-KDNP-nek sikerült meggyőzte őt, ennek pedig meg is lett a gyümölcse: a kerület 110 millió forint támogatást kapott a Wekerlei kispiac felújítására, amely összeget a kispesti önkormányzat további 110 millió forinttal egészített ki.

 

A munkálatok 2018 júniusában kezdődtek, és bár 2019 év végére befejeződtek, a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a nem a terveknek megfelelően kialakított járdára hivatkozva nem vette át ekkor a teljes egészében újjáépült piacot. Végül 2020 februárjában – a járda feltúrása, majd kiszélesítése után – erre is sor került mind a vásárlók, mind pedig a kereskedők nagy örömére.

 

A Wekerletelep egyedi arcaulatához illeszkedő, magyaros, népi szecessziós stílusjegyeket magán viselő létesítmény a mai kor kívánalmainak is megfelel: új, kétszintes piacépületében energiahatékony megoldásokat és megújuló energiaforrásokat használnak, wifi-hálózatot alakítottak ki benne, környezetében kerékpártárolók és szelektív hulladékgyűjtők találhatók, továbbá egy közösségi tér is épült zárt udvarral.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.