2023. május 30., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Szemtelen galambok: hogyan védekezzünk ellenük?

Főoldal>Közérdekű>Szemtelen galambok: hogyan védekezzünk ellenük?
 
Írta: Szerk.
2022. április 20. 10:18
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A galambok jelenléte hosszú évszázadok óta jelent problémát a városokban: szinte mindenütt ott vannak, s ahol jól érzik magukat, oda nagy számban vissza is járnak, maró hatású ürülékükkel összepiszkítva a járdát, az erkélyt, a teraszt, az autók karosszériáját és még sorolhatnánk. Kispesten is sokan kénytelenek „harcolni” velük nap mint nap, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amiket megfogadva jó eséllyel távol tarthatók a nem kívánt vendégek.

A városi galambok elleni védekezés egyik leghatásosabb „fegyvere” a nylonból vagy fémből készült madárháló, amely meggátolja, hogy a madarak bejussanak az erkélyre vagy a teraszra.  Hathatós és az előbbinél olcsóbb megoldást jelenthet a madártüske felszerelése is. A párkányra, a homlokzatra vagy a tetőre könnyedén felhelyezhető tüskék nem tesznek kárt a madarakban, azonban meggátolják őket abban, hogy leszálljanak vagy odafészkeljenek az ily módon védett helyre.

 

Léteznek madárriasztó gélek is, amelyek környezetbarát, méregmentes összetevőkből készültek, ugyanakkor – a forgalmazók ígérete szerint – a galambok számára kellemetlen ízük és szaguk miatt távol tartják őket.  Sokan próbálkoznak azzal, hogy élethű, ragadozómadarat ábrázoló műanyag madárriasztót helyeznek ki – több-kevesebb sikerrel. A műanyag varjak vagy hollók a tapasztalatok szerint egy ideig távol tartják a galambokat, ám azok idővel rájönnek a cselre, éppen ezért érdemes néha odébb rakni műanyag szárnyasunkat.

 

Megoldást jelenthetnek az elektromos madárriasztó készülékek azon változatai is, amelyek az emberi fül számára csak alig hallható, nem zavaró hangot bocsátanak ki. Ami pedig a legolcsóbb megoldásokat illeti: a felkötözött, szél által mozgatott CD-lemezek vagy madárriasztó szalagok is működhetnek, így érdemes próbálkozni velük. Ugyanígy beválhat a galambok által kedvelt „leszállópályák” fölé kifeszített zsinór is.   

 

Ha nem jártunk sikerrel és a galambok odaszoktak, esetleg fészket is raktak, semmi esetre se törjük össze a benne lévő tojásokat vagy öljük meg a fiókákat. Várjuk meg, míg kirepülnek; a galambok kotlási ideje mindössze nagyjából két hétig tart, s a fiókák ugyanennyi idő után el is hagyják a fészket. Ezt követően figyeljünk arra, hogy soha ne felejtsünk kint olyan élelmiszert – ide sorolható a kutya- és macskaeledel is –, amely odacsalogathatná őket, és igyekezzünk egy más módszerrel, akár szakember segítségét kérve megakadályozni a galambokat abban, hogy visszatérjenek.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.