2024. február 23., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.1fa518a5bc06.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.5ef1a58a6453.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.d2abd2816a5c.jpg]

Takargatja a baloldal a milliárdokkal kitömött Somogyi cégeit?

Főoldal>Közérdekű>Takargatja a baloldal a milliárdokkal kitömött Somogyi cégeit?
 
Írta: Szerk.
2019. december 09. 12:32
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Lackner Csaba a kiszivárgott hangfelvételen úgy fogalmazott, aki jól csinálja, az külső vállalkozóktól kapja vissza a pénzt. Beszél Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselő volt férjéről is, aki milliárdos tételben nyeri az önkormányzattól az építőipari megbízásokat. Lackner egy esetet is részletez, amikor Somogyi Lászlóval már eltették a pénzt, de a vállalkozó kérésére – a további megbízások reményében – odaadták azt Kránitz Krisztiánnak. Mindeközben hiába próbáljuk megtudni, milyen összegű megbízásokat nyertek el a Somogyi László érdekeltségébe tartozó cégek, az önkormányzat mostani lapzártánkig sem válaszolt a közérdekű adatigénylésünkre, már 6 hónapja.

Milliárdos nagyságrendben kapott megbízásokat az önkormányzattól az építőipari beruházásokat Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselőnő volt férje, az elmúlt években. Nemcsak az Anildia Kft. jár jól az önkormányzati megbízásokkal, amelynek egyébként 2014 év végéig maga Somogyiné is tagja volt, hanem az a Compassion Kft. is, amelyet a jelek szerint szintén Somogyi László irányít. Utóbbinak több száz millió forintos keretszerződése van a járdák és utak karbantartására is. A felvételeket nyilvánosságra hozó Magyar Nemzet megkeresett több alvállalkozót, akik korábbi projekteken bedolgoztak a Compassion Kft-nek, de olyannal még nem találkoztak, aki személyesen látta volna a cég ügyvezetőjét, Eckert Józsefet, aki az aláírását a lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint legtöbbször névbélyegzővel jegyezte. Amikor a Magyar Nemzet egy elérhetőséget kért a Compassion Kft-hez, a Hamvas Irodaházban Somogyi László nevét és telefonszámát kapták meg.

 

De más cég is Somogyi „keze alá tartozik”, legalább is feljelentésében erről mesél az az alvállalkozó, aki azt állítja, az Almavirág tér felújítása során több millió forintot osztott szét Lackner és Somogyi maga között, és a munkákat a pályázat előtt a feljelentő alvállalkozóval áraztatta be Lackner Csaba. A munkáért egyébként milliókkal többet fizetett az önkormányzat a fővállalkozónak, mint amennyiért az alvállalkozó ténylegesen elvégezte azt, ráadásul szerinte a pótmunkák után neki járó pénzt Somogyi eltette, és nem fizették azt ki neki. Az Almavirág tér kapcsán vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak. A fővállalkozó cég egyébként a BAU-GÉP 2000 Kft., amelyet szintén Somogyi irányít a feljelentő elmondása szerint. Érdekesség, és az összefonódást is mutatja, hogy a BAU-GÉP 2000 Kft. ügyvezetője rendre megjelenik a Compassion Kft. szerződéseiben felelős műszaki vezetőként is. A körülmények arra engednek következtetni, hogy a fővállalkozó szerepe csak az volt, hogy megkapja, majd milliókkal kevesebbért továbbadja a megbízást. Gajda Péter egyébként még korábban, a Fidesz-KDNP frakció felvetésére, hogy szerintük nem elfogadható, hogy bármelyik képviselő férje százmilliós nagyságrendben nyeri el a munkákat az önkormányzattól, azt felelte, szerinte mindez etikus, főleg, ha nincs kifogás a munkájukban.

 

Kivettem a zsebemből a milliókat

Lackner Csaba a kiszivárgott hangfelvételeken azt is mondta, egyesek szerint, aki nem keres évi száz millió forintot képviselőként az hülye, és aki jól csinálja, annak a külső vállalkozóktól jön vissza a pénz. Nehéz nem azt gondolni, Somogyi Lászlónak szerepe lehet ebben. Lackner el is meséli egyébként azt az esetet, amikor egy önkormányzati üzlet után eltették a pénzt, majd Somogyi László mégis csak azt mondta, neki kell még önkormányzati megbízás, ezért adjanak pénzt Kránitz Krisztiánnak, a vagyonkezelő igazgatójának is. Ki is vették a zsebükből a milliókat, és bevitték Kránitznak a vagyonkezelőbe, aki megköpködve tette el a pénzt, mondván, ezért megdolgozott – mondta Lackner.

 

 

Gajdának csak 3?

Lackner azt is elmeséli, nem értette, hogy van az, hogy Kránitz Krisztiánnak 12 millió forintot kell adni egy munkából, míg Gajda Péternek elég volt csak három. Lackner elmesélte, hogy odament a főnökhöz, és megmondta neki, az embered egy kicsit éhes. Mint mondta, ezt követően behívatta magához Gajda Kránitzot, volt egy kis csetepaté, de Gajda Péter annyit mondott csupán az eset után Lacknernek, tudod milyen a Krisztián, éhes, majd ez lesz a veszte. És úgy tűnik, ez is lett, mert a hangfelvételekről Lacknertól is azt is megtudhattuk, Kránitz Krisztiánt kiszavazta az MSZP tagsága a képviselőjelöltek közül, mert mint mondta, mindenki tudta, mennyi pénzt rakott már zsebre. Lackner Csaba egyébként Kránitz Krisztián vagyonát 200-250 millió forintra becsüli, amelyet egyébként szerinte nagyon hamar el lehet költeni, ha az ember hozzászokott a jóléthez. A hangfelvételeken az is elhangzik egy volt önkormányzati dolgozótól, Mr. Negyven Százaléknak hívták Kránitzot a háta mögött.

 

Mennyi az annyi?

Még áprilisban érkezett az átlátszó.hu oldalán keresztül az önkormányzatnak az a kérdés, hogy milyen értékben kaptak megbízásokat az önkormányzattól és a vagyonkezelőtől Somogyi Lászlóné férjének érdekeltségébe tartozó cégek, a Compassion Kft és az Anildia Kft. A kérdések azonban mind a mai napig megválaszolatlanok csakúgy, mint a Pemárk Kft. megbízásainak összegére vonatkozó is. Utóbbinak érdekessége, hogy kispesti pletykák szerint ennek az az ügyvezetője, aki Kránitz Krisztián vagyonbevallásából kifelejtett spanyolországi ingatlanjában a szomszédja. A Kránitz Krisztián vezette vagyonkezelő több tízezer forintos többletmunka díjat állapított meg az adatok megismerhetőségére. Az önkormányzatnak egyébként törvény írja elő a válaszadási kötelezettséget, 6 hónapja mégsem válaszolnak, annak ellenére sem, hogy az önkormányzat épp ezen oldal korrupcióellenes csomagját fogadta el az alakuló ülésen.

 

Fotók: Facebook

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.