2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Törvényt sértett az önkormányzat?

Főoldal>Közérdekű>Törvényt sértett az önkormányzat?
 
Írta: Szerk.
2024. május 30. 23:34
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Úgy tűnik, az önkormányzati lakások és helyiségek karbantartási és felújítási munkái esetében a közbeszerzési törvényt megkerülve végeztetett munkákat több tízmillió forint értékben az elmúlt 3 évben a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ). Ez az az intézmény, ahová a „Miszter 40 Százalék”-nak nevezett korábbi vagyonkezelő igazgatót a 2019-ben kirobbant botrány után áthelyezte az önkormányzat, dupla fizetéssel. Bár azt gondoltuk, a korrupciógyanús ügyek után végre valami rendben lehet– most kiderült, hogy mégsem.

A GESZ feladata többek között az önkormányzati helyiségek és lakások karbantartása, felújítása, és bár az adatokból az sejthető, hogy kötelező lett volna, nem írtak ki a feladatra közbeszerzési pályázatot. Az ügy Fekete Márk képviselőnek tűnt fel, aki a lakáskoncepció véleményezésénél figyelt fel az elmúlt évek több százmilliós költéseit összefoglaló táblázatra. Képviselői kérdésben érdeklődött a GESZ vezetőjénél, miért nem írták ki a közbeszerzést, de erre majd’ két hónapig nem kapott választ. Csak annyit írt az igazgató neki, a kérdésre Gajda Péter fog válaszolni.

A többször, írásban megismételt kérdésre végül megérkezett a válasz, amiben leírták, hogy szerintük mellőzhető volt a közbeszerzés, mert a munkák „előre nem tervezetten és nem is előre tervezhetően valósultak meg”. Ehhez képest a testületi ülésen az igazgató kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a lakásfelújítások természetesen tervezetten zajlottak, tökéletesen cáfolva ezzel saját korábbi válaszát, és akaratlanul is megerősítve a gyanút, hogy jogszabálysértés történt a közbeszerzés kikerülésével. A nagy nehezen kieszközölt válasz mellett küldtek egy kimutatást a munkákra vonatkozó számlákról, ami újabb kérdéseket vetett fel.

 

Ahol minden alig 200 000

 

– Az elvégzett munka megnevezését és a hozzájuk tartozó összegeket tartalmazó számlák listáját végigböngészve azt vettem észre, hogy a legtöbb tétel éppen hogy alulról súrolja a 200 000 forintot – nyilatkozta lapunknak Fekete Márk.

Ez még akár véletlen is lehetne, de végignézve az érintett számlákon szereplő munkák listáját, az derül ki többek között, hogy a GESZ-nek egy bojler cseréje ugyanúgy nettó 199 500 forintba került, mint két bojler beszerzése. Úgy tűnik, Kispesten mindegy, hogy hány bojlert vásárol, cserél az ember, azt darabszámtól függetlenül 199 500 forintért teheti meg.

Tovább böngészve a listát: a mosogató sziloplasztozása szintén 199 000 néhány száz forintba kerül, csakúgy, mint 1500 négyzetméternyi lapostető takarítása, vagy éppen a Fülesmackó csoportban a beázás festése, valamint az udvaron fa repülő rögzítése.

 

Válasz: nincs, ha van, nem igaz

 

A képviselő utánajárt a dolognak, kérdezősködött, és arra jutott, hogy minden bizonnyal egy jogszabályi lehetőséget használtak ki, amely szerint nettó 200 000 forintos összegig nem kell pályáztatni, a munka megrendelhető.

Fekete Márk a képviselő-testület legutóbbi ülésén megkérdezte a GESZ igazgatóját, mennyire tartja életszerűnek, hogy a lehető legkülönbözőbb munkák mind éppen pár száz forinttal nettó 200 000 alatti összegbe kerülnek, amire nem érkezett válasz, csak „hümmögés” széttárt karokkal. A közbeszerzés kikerülése és a szakmányban kifizetett, éppen 200 000 forint alatti számlák mellett bizonyos gyorsszolgálati munkákat is külső céggel végeztettek el annak ellenére, hogy addigra már érvényes szerződés volt erre a Kispest Kft.-vel. Az igazgató állítása szerint ilyen nem történt egyetlen esetben sem, ugyanakkor a rendelkezésre álló, dátumozott számlalista ezt az állítást nyilvánvalóan cáfolja.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.