2018. június 23., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (38)
április (39)
március (45)
február (51)
január (47)
· 2017
december (37)
november (43)
október (38)
szeptember (29)
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Wittner Mária: Szabad hazában, szabadon akartak élni!

Főoldal>Közélet>Wittner Mária: Szabad hazában, szabadon akartak élni!
 
Írta: Szerk.
2016. október 25. 17:00
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Kispesti Társaskör Egyesület október 23-i megemlékezését Wittner Mária szívhez szóló beszéde nyitotta meg, akit 1956–ban halálraítéltek, majd másodfokon büntetését életfogytiglanra változtatták.

A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából Wittner Mária 1956-os elítélt mondott beszédet a Kispesti Társaskör megemlékezésén.

 

A beszédet teljes terjedelmében közöljük:

 

Hatvan év. Az idő kérlelhetetlenül halad előre, az emberi tudomány sem tudja megállítani.

Az is igaz, hogy az elmúlt hatvan év nem tudta az emlékezetből kitörölni az ötvenhatos forradalom történéseit és megtorlásait. Visszanéznek arcok, szemek, vonások, az események szinte képszerű elevenséggel törnek fel az emlékezet feneketlen kútjából. Akkor még vidámak, szépek, bizakodóak és bátrak voltak, tele szívet melengető várakozással. Aztán mindennek vége lett.

 

Dermedt némaság, gyász ülte meg a lelkeket. Szinte nem volt család, ahol ne gyászoltak volna.

A nemzetközileg betiltott, testben robbanó „dum-dum golyó” megfelelő hatást fejtett ki ebben a testvérháborúban.

 

Az idő kérlelhetetlenül megy tovább…

 

 

Az akkori lelkes ifjak ma megtört, csalódott emberek lettek. Az idő múlásával egyre kevesebben vagyunk. Temetünk és újra temetünk, megyünk a koporsók után, velünk jönnek az emlékek, és csak azt érezzük: belőlünk is eltemettek valamit.

 

Eszembe jut a börtönben olvasott Balzac-regény, a Szamárbőr, amely ez esetben minden eltemetett társunkkal kisebb lesz, míg végül ránk is sor kerül, elmegyünk, és megszabadul tőlünk a világ. Ők még tudtak saját életüket feláldozva szeretni: Hazát, Nemzetet, Családot. Egyet nem tudtak: gyűlölni!

 

Szabad hazában, szabadon akartak élni, akár az életük árán is.

A hatalmat mindenáron megtartani akaróktól idegen a hazaszeretet. Ez volt az elsődleges mozgatótórugója a forradalom leverésének, a sortüzek eldördülésének, az ártatlan áldozatok kivégzésének, mert félelmet, rettegést akartak kelteni az emberekben. A félelem beleivódik az ember lelkébe, ma is érezzük.

A hóhéraink szellemi örökösei napjainkban sem adják fel a harcot, tovább küzdenek a politikai hatalom visszaszerzéséért és a lelkek feletti hegemóniáért.

Az árulás hatvan évvel ezelőtt sem volt probléma számukra, most sem az.

 

 

Márai Sándor szavaival élve: „A gyilkosnak is hamarabb lehet megbocsájtani, mint az árulónak.”

Ezeknek minden fajtája „kiválóan” működött és működnek ma is, mert a minősített hazaárulást magas szinten gyakorolják. Mindegy, hogy kinek árulják a Hazát, a Nemzetet, csak a júdási 30 ezüst gyarapodjon a számlán, mert a pénz csörgése zene fülüknek. Nem törődnek azzal, hányan adták életüket a szabadságért, ők ma is szemérmetlenül dobra vernék Hazánkat.

 

Szóljon az emlékezet mindig a tisztákról, az áldozatokról, a mártírokról. Mányi Erzsit egy laktanya udvarán végezték ki, egy teli tárral lőttek a fejébe. A haja belesült a fa törzsébe, amit évekkel később kivágtak, hogy nyoma se maradjon tetteiknek, de mi nem felejtünk.

 

60 év! Sok évtized telt el azóta, de mindennek, a számvetésnek is eljön az ideje. A vérdíjakból szerzett vagyon, a júdáspénzekből nemcsak az érccsengés hangzik ki, hanem a kivégzett mártírok üzenete is, ami égbe kiált!

Az áldozatok erőt adnak nekünk, mert ezt az üzenetet csak mi értjük, mi, akik sem szívet, sem Hazát nem cserélünk, mert ezt a Hazát megtartani csak azok tudják, akik annyira szeretik, hogy még áldozni is képesek érte, ha kell az életüket is. Erről szól ez a történelmi és társadalmi párhuzam. Erről szól a több ezer éves történelmünk.

 

Wittner Mária

52A559. sz. halálraítélt

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.