2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Emeli az önkormányzat a gyermekek étkeztetésének a díját

Főoldal>Közélet>Emeli az önkormányzat a gyermekek étkeztetésének a díját
 
Írta: Szerk.
2017. április 28. 14:14
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A baloldali többségű testület megemelte a gyermekek közétkezésének térítési díját. A Szivárvány Óvoda energetikai felújítására pályázatot nyújt be az önkormányzat, épp ideje, az óvoda legtöbb ablakát már nem lehet használni. Megszavazta a testület a kispesti új kerékpárutak építésének tervezetét, és elfogadták a rendőrség és a katasztrófavédelem beszámolóját az április végi testületi ülésen. A Jobbik hatalmas vitát kiváltó minden szakmai és közgazdasági alapot nélkülöző béruniós javaslatára rábólintott a baloldali városvezetés.

Emelkedik a gyermekek közétkeztetésének a díja hat százalékkal. Ennek a felét az önkormányzat átvállalta, a Fidesz-KDNP frakciócsoportja azt szerette volna kiharcolni, hogy a teljes összeg az önkormányzatot terhelje, azaz a kispesti családok ne érezzenek semmit az áremelésből. Vinczek György (MSZP) alpolgármester elmondta, hogy az túl nagy terhet jelentene az önkormányzatnak, nem bírná el a költségvetés, ezért a FIDESZ-KDNP felvetését nem tudják támogatni. Dódity Gabriella (FIDESZ-KDNP) rákérdezett, hogy szám szerint mennyi pénzről beszélünk, ám a teremben senki sem tudta ezt megmondani. Gajda Péter (MSZP) polgármester szünetet rendelt el, ameddig számoltak az illetékesek, de végül a baloldali városvezetés megszavazta, hogy a szülőkre hárítják a díjemelkedés felét. Ami viszont jó hír, hogy Kispesten továbbra sem kell majd fizetni a bölcsődei ellátásért.

 

A FIDESZ-KDNP frakciója arra kérte a képviselő testületet, hogy a gyermekek közétkeztetésben mutatkozó  árnövekedés teljes összege az önkormányzatot terhelje, ne pedig a családokat. 

 

 

 

Elfogadták a beszámolókat 

 

 

A testület elfogadta a Kispesti Rendőrkapitányság és a Dél-Pesti Tűzoltóság és Katasztrófavédelem éves beszámolóját. Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) közterületi tanácsnoka rendőrségi beszámolónál rákérdezett, mennyi térfigyelő kamera működik a kerületben, illetve tényleges tettenérés történt-e a kamerák segítségével. Az nem derült ki, hány darab működő kamera van jelenleg, de azt megerősítette a rendőrkapitány, folyamatosan nézik, hogy a bűnügyi fertőzöttség szerint hová érdemes telepíteni további kamerákat, amelyek jelenléte egyértelműen és kimutathatóan csökkenti a bűnelkövetések számát.

 

Problémák az óvodában

 

Az önkormányzat pályázatot nyújt be a Szivárvány Óvoda energetikai felújítására. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok felszólalásában elmondta, bízik a pályázat sikerességében, mert az óvodára nagyon ráfér a felújítás; jó néhány ablakot nem lehet becsukni már, sok pedig be van szögelve, annyira rossz állapotban vannak. Nyáron negyven fokos hőmérséklet van a tetőtérben emiatt, amelynek árnyékolását meg kellene oldani. Emellett kérte, hogy az udvaron a balesetveszélyes műfüves részt javítsák ki, illetve a szintén balesetveszélyes, korhadt öltözőszekrényt is cseréljék le, mielőtt baj történik. Gajda Péter (MSZP) polgármester ígéretet tett a köznevelési intézet legégetőbb problémáinak megoldására.

 

Sportcsarnok és közterületi szemetesek

 

Végre megépülhet Kispest első kézilabda sportcsarnoka a KAC pályán, ha a Kispesti Női Kézilabda Klub sikeresen pályázik a megvalósításra TAO támogatásból. Sportcsarnok építését az önkormányzat már nagyon rég tervezi, el is adta erre a célra kedvező áron a KÖKI Terminállal szemközti telkét. Ám a beruházásból nem lett semmi, csak egy újabb, üresen éktelenkedő telekkel gazdagodott a kerület. Új kerékpárút is épül, a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium 350 millió forinttal támogatja a kispesti útvonalat. Jó hír, hogy hosszas jogi vita után megépül a szennyvízelvező csatorna a kimaradt 200 méteres szakaszon, így fellélegezhetnek a kertvárosiak, mert így a nyári esőzések idején már nem fogja elönteni lakásukat a víz. Még mindig az íróasztalfiókban hever a 2016 januárjában elfogadott Fidesz-KDNP javaslat, miszerint százméterenként mindenhol legyen szemetes kosár és kutyaürülék gyűjtő a kerületben. Kiderült: az új gyűjtőedények helyét több mint egy év alatt nem sikerült meghatározni. 

 

Együtt az MSZP és a Jobbik

 

A testületi ülés legnagyobb vitáját a Jobbik előterjesztése okozta, miszerint Kispest Önkormányzata támogassa azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint Magyarország csatlakozzon az európai bérunióhoz, azaz egységes európai bérrendszer kialakításához. A Fidesz-KDNP ilyen formában közgazdaságilag teljesen szakmaiatlannak tartotta az elképzelést. A Fidesz-KDNP frakciója elmondta: jelen pillanatban az Európai Uniónak semmilyen közvetlen eszköze nincs arra, hogy a magyar bérek felzárkóztatását támogassa. Ezt a gazdaság erősítésével lehet elérni, amelyen a kormány évek óta dolgozik. Mint mondták, a Fidesz kormány is azon van, hogy az emberek pénztárcájában több pénz maradjon, elég csak a rezsicsökkentésre, a családi adókedvezményekre, vagy arra gondolni, hogy 2010 és 2017 között 88 százalékkal emelkedett a minimálbér. Emellett csökkentek az adók, és számos ágazatban - orvosok, ápolok, tanárok, kormányhivatali dolgozók, vasutasok, postások, rendőrök, kulturális és vízügyi dolgozók – növekedtek a bérek. Ezt támogatja a kispesti Fidesz-KDNP frakció is, de ennek elérésére a Jobbik javaslatát nem tartják alkalmasnak.A baloldal megszavazta a Jobbik javaslatát.

 

Fitnesz eszközök az uszodakertben

 

 

A képviselői kérdések során Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) rákérdezett Gajda Péter(MSZP) polgármesternek, hogy az általa kérvényezett Berzsenyi gyermekrendelő előtti rész tereprendezését elvégzik –e, ugyanis a kerékpártárolóhoz csak egy poros, eső esetén saras területen keresztül lehet eljutni. A polgármester megígérte, hogy mindenképpen megkezdik a területrendezést, miután a homlokzat felújításával végeztek. Továbbá a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kezdeményezte, hogy az uszoda kertjében helyezzenek el kültéri fitneszeszközöket a kültéri medence építése során.

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.