2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Félmilliárdért vásárol lakásokat az önkormányzat

Főoldal>Közélet>Félmilliárdért vásárol lakásokat az önkormányzat
 
Írta: Szerk.
2023. december 01. 15:25
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Annak ellenére, hogy az elmúlt években rendre arról hallottunk, a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, a kispesti fél milliárd forintért vesz új építésű társasházi lakásokat. Éles fordulat ez, hiszen az elmúlt években épp az önkormányzati lakások eladása zajlott, százas nagyságrendben. Pályázatot írt ki az önkormányzat, amelyre a kerületben társasházat építők ajánlhatták ingatlanjaikat megvételre az önkormányzatnak. A baloldali városvezetés mintegy félmilliárdot költ majd új lakások vásárlására, ami azt teljességgel cáfolja, hogy a kormány miatt nincs semmire forrás a kerületben, de emellett éles váltást is jelent a lakásgazdálkodásban.

Eddig eladtak, most vesznek?

 

Évek óta harcolunk a kerületi lakásállomány érdekében. A lakásgazdálkodás nem kötelező feladata az önkormányzatoknak, de ha már rendelkezik lakásokkal a kerület, akkor azzal illene jól gazdálkodni – mondta lapunknak Fekete Márk önkormányzati képviselő. Mint mondta, az évek során azért is közelharcot kellett vívniuk, hogy megkapják a számot, egyáltalán hány ingatlannal rendelkezik a kerület, Nemrég azonban megkapta a számokat, amelyből kiderült: az elmúlt 9 évben a 800 lakásból 153-at eladott az önkormányzat, többet tízmilliós nagyságrendű áron. Ehhez képest a mostani vásárlás tényleg élesváltás a lakásgazdálkodásban.

 

Leromlott lakásállomány

 

A legnagyobb gondot a lakások állapota jelenti, az elmúlt években számos rettenetes lakást mutatott be a kispesti jobboldal. Az eddigi lakásgazdálkodás során több lakás rettenetesen rossz állapotba került. Nem értem, miért nem fordított az önkormányzat nagyobb figyelmet, több pénzt a lakások ellenőrzésére, akkor elkerülhető lett volna a milliós tartozások felhalmozása és az, hogy az ingatlanok egy része rendkívül rossz állapotba kerüljön a hangfelvételeken is csak Mr. Negyven Százalékként emlegetett vagyonkezelő idején – mondta lapunknak Fekete Márk, az önkormányzat Szociális és Lakásügyi bizottságának tagja.

 

Felelős vagyongazdálkodás? Az utcáról lakásba programba bevont önkormányzati lakások udvara. (Attila utca 4-6.)

 

Nagy a lakásigény

 

A kerületben több tucat krízishelyzetben lévő család vár lakhatási segítségre az önkormányzattól, ezért indokolt lehet a lakások vásárlása, az állomány megfelelő szinten tartása azonban már kiemelt feladat kell, hogy legyen. A lakások állagromlását el kell kerülni, míg a lakások állagmegóvását nem biztosító bérlők helyett olyanokat kell kijelölni, akik megbecsülik azt – mondta a képviselő, aki szerint jó ötlet lenne a rosszabb állapotú lakások felújítási kötelezettséggel való bérbeadása is. A sikertelen projektekkel azonban nem érdemes próbálkozni.

 

Utcáról lakásba

 

Kispesten már több elképzelést megfogalmazott a baloldali városvezetés, ezek azonban mind elvéreztek. Hallottuk már, hogy lakásügynökséget alapítanak, azt is, hogy magánbefektető fog társasházat építeni az önkormányzat által ingyenesen átadott területen, ezek azonban suta próbálkozások voltak. Hasonlóan kudarcos lett a Párbeszédes alpolgármester által menedzselt „utcáról lakásba” projekt is, amelynek eredményeképp nem fizető, valószínűleg behajthatatlan adósságot felhalmozó lakók, kosz, mocsok, szabálytalan áramvételezés keseríti meg az Attila utcaiak mindennapjait – sorolta Fekete Márk. A képviselő hozzátette: bízik benne, az eddigieknél felelősebb lakás- és vagyongazdálkodás indulhat el azzal, hogy Kispest megszabadult végre Mr. Negyven Százalék vagyonkezelőtől. A hírhedt vagyonkezelő munkásságát nemcsak a Százszorszép Óvoda botrányos felújítása fémjelzi, hanem szellemiségét az is jól mutatja, hogy a kedvese is önkormányzati bérlakáshoz jutott, még pedig olyan lakáshoz, amely hosszú időn keresztül üresen állt, miközben több nagyon nehéz helyzetben lévő kispesti család hiába várt lakhatási segítséget az önkormányzattól, akik arra hivatkoztak, nincs üres lakás. A kispesti vagyonnal, beleértve az önkormányzati lakásokat is, ennél sokkal felelősségteljesebben kell bánni, összegezte lapunknak Fekete Márk önkormányzati képviselő.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.