2024. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Összetartoztunk. Összetartozunk!

Főoldal>Közérdekű>Összetartoztunk. Összetartozunk!
 
Írta: Szerk.
2020. június 04. 07:49
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Fontos, hogy megemlékezzünk arról a történelmi traumáról, amelyet a trianoni békediktátum okozott az összmagyarságnak, azonban legalább ilyen fontos, hogy a jövőbe is tekintsünk, és büszkék legyünk magyarságunkra és összetartozásunkra, és tegyünk meg mindent a magyarság megmaradásáért.

Idén 100 éve, 1920. június 4-én írták alá az első világháborút Magyarország számára lezáró trianoni békediktátumot, amellyel hazánk elveszítette a területének kétharmadát, és magyar honfitársaink egyharmada került idegen állam fennhatósága alá. Ez a békediktátum, és az ezt megerősítő, a második világháborút lezáró párizsi béke az összmagyarság legnagyobb történelmi tragédiáját eredményezte, amelyről a XX. század második felében hosszú évtizedekig beszélni sem lehetett, sem az utódállamokban a magyarokat ért megkülönböztetésről, támadásokról, szankciókról.

 

A Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Szimicsevics Judit fuvola- és Ötvös Gábor zongoraművész az évfordulóra a régi magyar himnuszt, a Boldogasszony, Anyánk kezdetű imádságot adták elő

 

 

A 2010-ben felállt polgári-nemzeti kormány azonban elkezdett gyógyírt csepegtetni erre a mély történelmi sebre, és a magyarság megmaradása, valamint a magyar jövőre összpontosító nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békediktátum aláírásának június 4-i évfordulóját. Sőt egyik első intézkedéseként, a nemzet közjogi egyesítését célozva az Országgyűlés 2010. május 26-án megadta a kettős állampolgárságot a határon túl rekedt magyaroknak. Azóta már több mint egymillió nemzettestvérünk lett újra magyar állampolgár.

 

Emellett a kormány folyamatosan arra is törekedett, hogy jó viszonyt alakítson ki a szomszédos országokkal, amellyel amellett, hogy előnyös helyzetbe kívánja hozni Magyarországot, és az adott szomszédos államot, az ott élő magyar közösségek érdekét is segíteni kívánja, és igyekszik a lehető legtöbb támogatást megadni a határon túli magyaroknak.

 

Tekintsünk a jövőbe is

Fontos, hogy ezekről a történelmi eseményekről méltóképp megemlékezzünk, azonban legalább ilyen fontos, hogy a múlt mellett a jövőbe is tekintsünk. Az Országgyűlés a tavalyi évben döntött arról, hogy 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve lesz, amellyel párhuzamosan a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az erős magyar közösségek éve tematikus programot hirdette meg – nyilatkozta lapunknak a Miniszterelnökség. Mindkettő célja, hogy a múlt eseményeiről való megemlékezés mellett a magyarság nemzethatárok feletti összetartozására helyezzük a hangsúlyt. A kialakult járványügyi helyzet miatt a tervezett programok jelentős része későbbi időpontban vagy az online térben kerül megrendezésre. Ennek ellenére a világ magyarsága lelkesen készül, hogy méltóképp emlékezzen az évfordulóra – írták. Hozzátették: a megkezdett munkát a jövőben is folytatjuk, a külhoni magyarság a jövőben is mindig számíthat az anyaországra.

 

 

A 100. évfordulóra az Országház közelében, a Kossuth tér Alkotmány utcánál található részén a Steindl Imre Program keretében elkészült a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, amelyet azonban az elmúlt időszak járványhelyzete miatt nem június 4-én, hanem augusztus 20-án adnak át.

 

Képviselni kell az össznemzeti érdeket

Erről is beszélt lapunknak adott interjújában tavaly Batár Zsolt Botond, a Trianon Történelmi Tévedése című kötet szerzője. A 16 éve Kispesten élő történész úgy fogalmazott: „Az első és legfontosabb, hogy következetesen és karakteresen a magyar össznemzeti érdeket kell néznie minden magyarnak. Fel kell hagyni az elmúlt 100 évben kialakult „megszokással”, hogy akkor, amikor Trianonról beszélünk, megbilincseljük saját magunkat azzal, hogy a saját érdekeink rovására is az utódállamok érzékenységét tartjuk fontosabbnak. Ugyanakkor azzal a vad hőbörgéssel is érdemes felhagyni, amelyik azt mondja: „mindent vissza”, mert ez sem vezet semmi jóra.”

 

Mozgassuk meg Európát

A trianoni diktátum centenáriumának évében újabb gyógyírt kaphat – több más európai nemzeti közösséggel együtt – a határon túli magyarság és székelység, ugyanis a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezést indított az Európa-szerte más, a helyi többséghez képest kisebbséget alkotó, de jelentős számban, összefüggő területen élő nemzeti közösségért. A májusi határidőig összegyűlt a szükséges 1 millió aláírás, de az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbította az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló időt, hogy kellő számú európai országban is összegyűlhessenek a támogatói aláírások.

 

Ha Ön is szeretné ilyen módon támogatni a határon túli magyarságot és székelységet, néhány perc alatt megtehetni, ha kitölti a www.irdala.hu oldalon elérhető online nyomtatványt.

 

Mi történt 1920. június 4-én?

„Önök most megásták Magyarország sírját, de

Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak,

amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

(gróf Apponyi Albert)

Az első világháború végén 1918. november 3-án – még az Osztrák- Magyar Monarchia részeként – Padovában, majd november 18-án Belgrádban kért fegyverszünetet a Magyar Királyság. A háborút pedig a Párizs környéki békék zárták le, amely a Magyar Királyság esetében a versaille-i Nagy-Trianon palotában aláírt békediktátum volt, amely a vesztes központi hatalmak közül kétségkívül Magyarországot sújtotta a legkeményebben: Magyarország – Horvátország nélküli – 282 870 km² területének több mint kétharmadát elcsatolták. Az elcsatolt területek összesen 189 918 km²-t tettek ki, a megcsonkított Magyarország területe 92 952 km² lett. A diktátum következményeként 3,3 millió, nem egy esetben összefüggő tömbben élő magyar került idegen államban kisebbségbe a saját szülőföldjén. Ezek, valamint a hazánkat sújtó további rendelkezések miatt a történészek szerint is erőszakos diktátum volt a trianoni béke, amelyet egyoldalúan kényszerítettek Magyarországra, és amely végül megtagadta mindazon elveket, amelyek nevében megszületett. A magyar delegáció pedig csak 1920 januárjában érkezhetett meg az akkor már javában zajló béketárgyalásokra, gróf Apponyi Albert vezetésével, gróf Teleki Pál, a nemzetiségi határokat is megmutató „vörös térképével” (fenti képünkön). Addigra azonban a győztesek és a Magyarország területéből minél többet megszerezni akaró utódállamok jószerivel már mindenben megállapodtak.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.