2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Utazás és megérkezés - Ugron Zsolna

Főoldal>Közülünk>Utazás és megérkezés - Ugron Zsolna
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. május 08. 13:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Családi ismeretség révén sokat hallottam már Ugron Zsolnáról, napjaink egyik legnépszerűbb elsőkötetes írónőjéről. Az elmúlt hónapban volt szerencsém személyesen is megismerkedni vele, a Nemzetközi Könyvfesztiválon a néhány hónappal ezelőtt megjelent könyvéről beszélgettünk.

Napjaink egyik legnépszerűbb lányregényének, az „Úrilányok Erdélyben” című könyvnek szerzője, Ugron Zsolna ránézésre hétköznapi nőnek tűnik. Ki gondolná, hogy az elsőkötetes írónő néhány évvel ezelőtt sikeres budapesti életét hátrahagyva Erdélybe, egy kis székely faluba, Zabolára költözött, hogy ott férje családi örökségén, a Mikes grófok ősi birtokán kezdjen új életet? Zsolna, aki néhány évig kerületünkben élt, maga is nemesi családból származik, hiszen az Ugronok az egyik legősibb erdélyi arisztokrata családnak számítanak. Erről, és a néhány hónappal ezelőtt megjelent könyvéről beszélgettünk a Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol az írónő könyvét dedikálta.

 

Kispest.info: 11 éves voltál, amikor a szüleiddel átköltöztetek Erdélyből, Kolozsvárról Magyarországra. Rögtön Kispestre költöztetek?

 

UGRON ZSOLNA: Nem, mikor átjöttünk, először a 22. kerületben éltünk, aztán költöztünk át Kispestre. Itt éltem körülbelül öt évig, úgy a középiskolás éveim környékén. Bevallom, mivel nem ide jártam gimnáziumba, valójában túl sok emlékem nem maradt a kerületről.

 

Mennyire volt magától értetődő számodra, hogy egyszer csak mindent feladsz, amit Budapesten elértél, és visszaköltözöl Erdélybe, ahonnan származol?

 

UGRON ZSOLNA: Soha nem gondoltam volna, hogy újra Erdélyben fogok élni, azután, hogy gyerekként eljöttem onnan. Amikor megismertem a férjem, ő már Székelyföldön élt, Londonból költözött Zabolára, és az egykori családi birtok töredékét próbálta újra felépíteni. Az, hogy ez a közös kötelességünk, az első perctől egyértelmű volt számomra. A mai napig azt gondolom, hogy nagyon szép feladatot kaptunk. Szeretünk itt élni és dolgozni.
 

Már maga a neved is érdekes, ha jól tudom, családi anekdota kötődik a névválasztáshoz.

 

UGRON ZSOLNA: Jókai Mórnak van egy novellája, a „Hargita” és abban szerepel egy Ugron Zolna nevű lány. A regény a tatárjárás idején játszódik, és a lány egy igazi harcos székely amazon. Az én nagymamámnak, az Ugron nagymamának három fia volt, és nagyon szeretett volna egy lányt. Én lettem az első lányunokája, úgyhogy azt kérte a szüleimtől, hogy adják nekem a Zolna nevet, legyen a családunkban egy Ugron Zolna. A szüleim természetesen beleegyeztek ebbe, de valahogy a névadásnál elértették a Zolnát, és így lettem én végül Zsolna.

 

Hogy jött a könyvírás ötlete, mindig is szerettél volna regényt írni?

 

UGRON ZSOLNA: Nem, igaziból én szakácskönyvet szerettem volna írni, és azok a családi történetek, amik dőlt betűvel lettek szedve a könyvben, azok a receptekhez készültek kiegészítő anekdotaként. Aztán egyszer csak jött valaki, aki azt mondta, hogy ha írok belőle egy regényt, akkor kiadja. Végül is nem ő adta ki, hanem az Ulpius ház, de az ihlet forrása mindenképp az volt, hogy azt ígérték, kiadják, ha megírom.

 

A regény Anna története, aki egy szerelem hatására kiköltözik vőlegényével Erdélybe, az ősi családi birtokra. Mivel maga is erdélyi származású, döntése sok családi történetet is felszínre hoz. Az egész könyv voltaképpen egy utazás, Anna útkeresése fizikális és lelki értelemben is. A nyilvánvaló párhuzamok mellett mennyire vonatkoztathatjuk a történetet a Te életedre?

 

UGRON ZSOLNA: Ez nem egy önéletrajz, ez egy fikció, egy regény. De azt gondolom, hogy ez az időszak, ami az ember húszas éveinek elejétől a harmincas éveinek végéig tart, egy olyan életszakasz az életünkben, ami nagyon sokaknak útkeresés és utazás. Úgyhogy ennyiben azt gondolom, hogy könyvem általános mondanivalót, történetet is megfogalmaz, de hát nyilván velem is ez történt. A szereplők kitaláltak, és bár sok történetre, eseményre ráismerhet a környezetemet ismerő olvasótábor, valójában csak maguk a történetek azok, amik olykor valós eseményeken alapulnak.

 

A könyved sokáig vezette a sikerlistákat, és bár tavaly december elején jelent meg, a Bookline márciusi sikerlistáján még mindig a harmadik helyen áll. Meglepett ez a lelkes fogadtatás?

 

UGRON ZSOLNA: Teljesen, abszolút meglepett. Azt azért reméltem, hogy szeretni fogják az emberek. És bíztam a kiadó, a szerkesztők ízlésében is, hogy nagyon szörnyű azért csak nem lehet a regény, ha már kiadják. De ez a fogadtatás abszolút felülmúlta a várakozásaimat, a mai napig furcsa egy kicsit a felhajtás.

 

Tervezed a regény valamiféle folytatását?

 

UGRON ZSOLNA: Írom a következő regényt, de nem ezt a történetet fogom folytatni. Az új könyvem egy szerelmes regény lesz, az előzőnél még szerelmesebb...

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.